Lencsefőzelék - Újévi szerencsehozó
Az év utolsó napján kötelező jelleggel az asztalra kell kerülnie valamilyen lencsealapú ételnek. A legkedveltebb ilyenkor a lencsefőzelék, amit ha nem szeretünk is muszáj megkóstolnunk.
Hozzávalók
Az alaphoz:
- 500 g lencse
- kevés füstölt szalonnabőr
- 2l víz
- 2 fej kis vöröshagyma egészben
- 4 db egész babérlevél
- 10%-os ecet
- fél citrom reszelt hája
- 2 kiskanál mustár
- cukor
- só
A rántáshoz:
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma apróra vágva
- 8 evőkanál étolaj
- 2 púpos evőkanál liszt
- 4 csipet pirospaprika
- 1 liter víz
Elkészítés
A lencsét a készítés előtti estén áztassuk be. A vizet feltesszük főni a jól eláztatott lencsével együtt. Mehet bele a füstölt szalonna, a babérlevél, a vöröshagyma és a só is. Addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul. Ha szükség van rá, adjunk hozzá még vizet. Ha kész, távolítsuk el a hagymát és készítsük el a rántást. Egy serpenyőben, kevés olajon pirtísuk meg a vöröshagymát a liszttel, majd keverjük simára és vegyük le a tűzről. Az aprított fokhagymát is tegyük bele a pirospaprikával együtt. Öntsük le egy liter hideg vízzel és keverjük csomómentesre. Ezt a keveréket folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a lencséhez. Ízlés szerint adjunk hozzá sót, cukrot, mustárt, kevés ecetet és reszelt citromhéjat. Tejföllel tálaljuk.
Ha nem vagy oda a főzelékért, készíts lencselevest!