Lencsefőzelék - Újévi szerencsehozó

Az év utolsó napján kötelező jelleggel az asztalra kell kerülnie valamilyen lencsealapú ételnek. A legkedveltebb ilyenkor a lencsefőzelék, amit ha nem szeretünk is muszáj megkóstolnunk.

Hozzávalók

Az alaphoz:

  • 500 g lencse
  • kevés füstölt szalonnabőr
  • 2l víz
  • 2 fej kis vöröshagyma egészben
  • 4 db egész babérlevél
  • 10%-os ecet
  • fél citrom reszelt hája
  • 2 kiskanál mustár
  • cukor

A rántáshoz:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 8 evőkanál étolaj
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • 4 csipet pirospaprika
  • 1 liter víz

Elkészítés
A lencsét a készítés előtti estén áztassuk be. A vizet feltesszük főni a jól eláztatott lencsével együtt. Mehet bele a füstölt szalonna, a babérlevél, a vöröshagyma és a só is. Addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul. Ha szükség van rá, adjunk hozzá még vizet. Ha kész, távolítsuk el a hagymát és készítsük el a rántást. Egy serpenyőben, kevés olajon pirtísuk meg a vöröshagymát a liszttel, majd keverjük simára és vegyük le a tűzről. Az aprított fokhagymát is tegyük bele a pirospaprikával együtt. Öntsük le egy liter hideg vízzel és keverjük csomómentesre. Ezt a keveréket folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a lencséhez. Ízlés szerint adjunk hozzá sót, cukrot, mustárt, kevés ecetet és reszelt citromhéjat. Tejföllel tálaljuk.

Ha nem vagy oda a főzelékért, készíts lencselevest!

Oldalak

Lifestyle
A gyógyvizek összetevőinél gyakran említjük a ként, a jódot és a brómot is, azonban létezik egy ritkábban emlegetett, ám annál hatékonyabb összetevő, amely nagyon fontos szerepet játszik a szépségünk...
Lifestyle
A tini-romantika még mindig képes tarolni. Ismét megmutatjuk, hogy mely filmekre kaptak rá a nézők a magyarországi Netflixen!
Sztárok
Zac Efron, hírnevének megszerzése óta rengeteget utazik, mikor munkaügyben, mikor egyszerűen kikapcsolódás céljából. Ennek ellenére sok éven át megőrizte kaliforniai gyökereit, így mindenkit...