Könnyű, gyors és nem hízlalhat - Cézár saláta
Caesar Cardini, az olasz-mexikói séf és szállodatulajdonos, családját hátrahagyva emigrált az Egyesült Államokba. És ez a mi szerencsénk, másképp nem létezne a Cézár saláta. Íme a klasszikus recept.
Caesar Cardini, az olasz-mexikói séf és szállodatulajdonos, családját hátrahagyva emigrált az Egyesült Államokba. És ez a mi szerencsénk, másképp nem létezne a Cézár saláta. Íme a klasszikus recept.
Cesare - salátád őrzi a neved
Eredeti nevén Cesare Cardini feltehetően az első világháború elől menekült Amerikába, húszas évei legelején, de előtte már kitapasztalta az európai gasztronómiát. Sacramentoba költözött, majd San Diegoban terjeszkedett étterem láncával, des az örök szerelem Mexico és Tijuana lett. Az általa kreált Cézár saláta hamarosan a Mexikóban nyaraló Hollywoodi celebritások kedvence lett. Mivel a saláta titka tulajdonképpen az öntet volt, 1935-től ezt levédette és már csak ennek gyártására fókuszált Los Angelesben. Lányára, Rosa Mariára hatalmas cégcsoportot és vagyont hagyott, ránk pedig a receptet, ami mind a mai napig sohasem okoz csalódást.
Cézár saláta
Hozzávalók:
- 1 db csirkemellfilé
- só, bors
- 1 ek olaj
- 25 g vaj
- 1 fej szép ropogós római saláta
- 20 g parmezán
- jó minőségű extra szűz olíva olaj
Opcionálisan dúsíthatjuk madársalátával, paradicsommal, paprikával és uborkával, ha el szeretnénk térni az eredeti recepttől.
A krutonhoz:
- 2 szelet kenyér
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 rozmaring ág
- 1 kk kakukkfű
- 1 ek olívaolaj
Az öntethez:
- 3 db tojássárgája
- 6 ek olíva olaj
- 1 tk mustár
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mk fehér bors
- 1 ek reszelt parmezán
- fél citrom leve
- ½ ek Worcester szósz
- só