Készítsd el kedvenc csokidat!
Bemutatunk három olyan süteményt, amelyek ízei sokak kedvenc csokolédáját idézi.
Biztosan veletek is előfordult már, hogy túl sok vendéget vártatok egy csoki méretéhez képest, vagy úgy éreztétek, hogy márkás kedvencetekből akár egy tepsit is megtudnátok enni - bár az utóbbit nem ajánlom, tekintve, hogy rohamosan közeledik a fürdőruhaszezon - , ilyenkor jól jöhet az embernek egy trükkös süteményrecept, amelynek végeredménye, ha alakban nem is, de ízben mindenképp kedvencünket idézi.
Sport szelet - sütés nélkül
Hozzávalók
50 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
1 dl víz
15 dkg sütőmargarin
10 dkg jó minőségű keserű kakaópor
20 dkg tejpor
3-4 evőkanál rum, vagy rumaroma
20 dkg étcsokoládé
Elkészítés
A cukrot, a vaníliás cukrot és a vizet egy lábasban alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve, sziruppá olvasztjuk. Fontos, hogy a cukor felolvadjon a vízben. Ezután következik a margarin, majd, ha elolvadt, a kakaóval elkevert tejpor. Miután ezeket jól elkevertük, levehetjük a tűzről, és belekeverhetjük a rumot.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a masszát egy ujjnyi vastagon szétterítjük benne. Körülbelül egy órára a hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen. Közben az étcsokoládét felolvasztjuk, hozzáadunk egy evőkanál margarint, és a felét a megdermedt masszára kenjük. Ezután körülbelül fél órára visszatesszük a hűtőbe, megvárva, hogy megdermedjen. Ha ez megtörtént, lehúzzuk az alsó feléről a sütőpapírt, és ezt az oldalát is bevonjuk az olvasztott étcsoki másik felével. Még harminc percre betesszük a hűtőbe, hogy aztán – miután meleg késsel felszeltük, hogy ne törjön össze a csoki –, jó étvágyúan elfogyaszthassuk.
Twix süti - ez az a mix!
Hozzávalók
A tésztához
10 dkg cukor
20 dkg liszt
10 dkg vaj
A krémhez
12,5 dkg vaj
40 dkg sűrített tej
2 ek méz
A tetejére
20 dkg tejcsoki
1-2 ek tej
5 dkg vaj
Elkészítés
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, majd kinyújtjuk, s egy sütőpapírral bélelt tepsiben 30 perc alatt, 160 fokon megsütjük. Ezután hagyjuk a lapot kihűlni, közben pedig elkészítjük a karamellkrémet. A hozzávalókat összekeverjük, felforraljuk, majd lassú tűzön tovább főzzük, körülbelül 20-30 percig, míg megvastagodik, de még világos marad. Ezután rákenjük a tésztára, és berakjuk a hűtőbe. A csokit gőz segítségével megolvasztjuk, majd simára keverve a vajjal és a tejjel a süti tetejére kenjük.
Snickers szelet - egy tepsivel Mr.T-nek!
Hozzávalók
A tésztához
13 dkg liszt
4 dkg vaj
7 dkg cukor
1 tojás
A krémhez
10 dkg kristálycukor
10 dkg vaj
510 g sűrített tej
25 dkg sós, pörkölt földimogyoró
A csokimázhoz
10 dkg étcsokoládé
Elkészítés
Miközben előmelegítjük a sütőt, a tésztához összegyúrjuk a lisztet, a vajat, a cukrot és a tojást, majd kinyújtjuk. Ezután sütőpapírral bélelt tepsiben 160 fokon negyed óra alatt megsütjük. A krémhez a cukrot megolvasztjuk egy lábasban, hozzáadjuk a vajat és a sűrített tejet. Forrás után kisebb lángon, 8-10 perc alatt folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Belekeverjük a mogyorót (senkit ne ijesszen meg a sósság, finom lesz úgy!) Ezután a masszát rásimítjuk a tésztára, s miután lehűlt a gőz felett megolvasztott csokit egyenletesen eloszlatjuk rajta.
Kellemes nassolást!