Spenótos ételek nem csak Popeynek
Spenót. Nem csak a gyerekek, de sok felnőtt is húzza a száját ennek a szónak a hallatán. Látványa nem a legszebb, de íze annál jobb.
Spenót. Nem csak a gyerekek, de sok felnőtt is húzza a száját ennek a szónak a hallatán. Látványa nem a legszebb, de íze annál jobb.
Popey kedvenc étele kicsit másképp
Nem is tudom miért van a spenót ennyire kirekesztve a jó ételek közül. A gyerekekre az sem volt nagy meggyőző hatással, hogy egy mesehős kedvenc étele között például a spenót szerepelt. A híres tengerész, Popey ettől az ételtől kapott emberfeletti erőre. A rossz hír az, hogy sajnos ilyen ereje tényleg csak a mesében van ennek az ételnek, de azért vasban gazdag, ami számunkra egyáltalán nem rossz.
El kell szakadni a sztereotípiáktól és kicsit eltekintetni a főzelékhez hasonló folyékony állagú, zöld főtételtől és rá kell fókuszálni a spentóból készült ennél sokkal gusztább és akár ízletesebb ételekre. Nem kell leragadni a régi, megszokott elkészítési módjánál, hanem nyitni kell a spenót felé. Hátha az is megszereti, aki eddig nem volt hajlandó megenni. Egy új szemlélet mód alakulthat ki, hogy a spenót nem is olyan „mumus” mint azt gyerekkorunkban gondoltuk.
Spenótos-csirkés penne
Hozzávalók:
1 zacskó spenót
3 gerezd fokhagyma
olaj
só
kevés teljes kiőrlésű liszt
1 doboz/zacskó penne tészta (én ebből is teljes kiőrlésűt használok)
1 doboz tejszín
reszelt sajt
50 dkg csirkemell
Elkészítés:
A spenótot megfőzöm főzeléknek: kevés olajon fokhagymás rántást csinálok, majd elkeverem a felolvasztott spenóttal és a tejszínnel. Miközben fő, az apóra vágott csirkemellet megpirítom, (sózom-borsozom) és kifőzőm a tésztát is. Ahogy minden hozzávaló kész, egy nagyobb jénaiban összekeverem, tetejére sajtot szórok, és betolom a sütőbe kb. 20-25 percre.
Leveles tésztás-spenótos tekercs
Hozzávalók
35 dkg fagyasztott leveles vagy dupla ennyi friss spenót
1 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
só
fél dl tejszín
4 evőkanál zsemlemorzsa
2 tojás
frissen őrölt bors
feta sajt ízlés szerinti mennyiségben
1 rúd leveles tészta
1 tojás sárgája a kenéshez
Elkészítés:
A hagymát megpucolom, és apróra vágom. Két evőkanálnyi olívaolajat öntök egy serpenyőbe, és a hagymát fedő alatt megfonnyasztom. Hozzáadom a spenótot, sózom. Belereszelem a fokhagymákat, majd a lángról félrehúzom, és botmixerrel párat beleturmixolok, hogy ne legyen nagyon szálas, inkább krémes legyen az állaga. Hozzákeverem a tejszínt, a zsemlemorzsát és a kissé felvert tojásokat. A masszát megborsozom. A tojást szétválasztom. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verem, és a masszához adom.
A leveles tésztát kitekerem, majd megkenem a spenótos krémet. Rámorzsolom a fetát, majd feltekerem a leveles tésztát. A tetejét megkenem tojással, majd 180 fokon 25 perc alatt pirosra sütöm. Salátával remek vega főétel, saláta nélkül előételként fogyasztható.
Spenótos hal
Hozzávalók:
20 dkg tengeri hal
20 dkg spenót
3 dkg margarin
1 evőkanál liszt
1,5 dl
tej a besamellhez
5 dkg sajt
szerecsendió, só, olaj, citromlé
Elkészítés:
A felengedett halat besózva, becitromozva 1-2 óráig állni hagyjuk. A
spenótot kevés sós vízben 2 percig fedő alatt pároljuk, majd leszűrjük.
Kiolajozott tepsibe tesszük a spenótba burkolt és átkötözött
halszeleteket, aláöntjük a besamell mártást, amelyet szerecsendióval és
a reszelt sajttal ízesítettünk. Az így előkészített ételt forró sütőben
10-15 percig sütjük, azonnal tálaljuk.