Kenyérlángos - Recept
Kenyérlángos, langalló, töki pompos, kemencés lángos... rengeteg neve van és mindannyiunkat a vásári forgatagra emlékeztet. Otthon is könnyedén elkészíthetjük, így bármikor élvezhetjük ezt a laktató ételt, ami reggelire vagy vacsorára is tökéletes.
Hozzávalók
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- kevés cukor
- két teáskanál só
- 250 ml meleg víz
A feltéthez:
- 250 ml tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 1-2 db lilahagyma
- füstölt húsos szalonna
- kukorica
- reszelt sajt
Elkészítés
A lisztet és a sót keverjük össze. Futtassuk az élesztőt a cukorral nagyjából 15 percig, majd adjuk hozzá a liszthez a maradék meleg vízzel együtt. A masszát jól gyúrjuk össze, ha kész, akkor egy kevés ideig hagyjuk állni, hogy megkeljen. Közben elkészíthetjük a feltétet. A hozzávalókat apró szeletekre vágjuk, felkockázzuk. A tejfölben elkeverjük az összepréselt fokhagymát és egy pici sót. A tésztát nyújtsuk ki gyúródeszkán nagyjából 1 cm vastagságúra és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük kb. 5 percig. Vegyük ki, kenjük meg a fokhagymás tejföllel és szórjuk meg a feltéttel, végül mehet a sütőbe még legalább 25 percre.
Ezt is ajánljuk: Kedvenc strandkajánk, a lángos - Katt ide!