Kávékaviár és kávé ízű parmezán nyalóka - EnniValó bloggerünk ezeket is kipróbálta

EnniValó bloggerünk, Marton Adrienn mindig igyekszik új információkat megtudni a gasztonómia fejlődéséről és újításairól. Tisztában van azzal, hogy ez az ágazat hihetetlenül kreatív tud lenni, és szinte napról-napra képes megújulni. A gasztronómián belül a kávékultúra az egyik, ami mindig tartogat számunkra meglepetéseket, erről pedig nem is olyan rég egy szakmai rendezvényen személyesen is meggyőződhett. (x)

Egyet otthon, egyet az irodában. A magyarok átlagosan 2,6 csésze kávét isznak meg naponta. Te is így vagy ezzel?

Igen, tulajdonképpen mondhatjuk. Bár nálam elsősorban a reggeli kávézás tartozik a napi rutinomhoz. Amikor felkelek, lefőzöm a friss kávét, és úgy érzem, hogy már az illatától is éberebb leszek. Számomra egy reggeli rituálé maga a kávézás, bár az olaszok például étkezések után fogyasztják. Mindezt volt időm megtapasztalni, amikor nem is olyan régen Toszkánában forgattunk.

Aki figyelemmel kíséri a munkásságodat, észrevehette, hogy mindig nagyon tájékozott vagy, ami a szakmai újdonságokat illeti.

Aki ezen a területen dolgozik, akarva akaratlanul is új ismeretekre tesz szert. Egyszerűen, eljutnak hozzá az információk. Folyamatosan figyelem a nagy séfek kreációit, a külföldi illetve az itthoni gasztrobloggerek munkásságát, utánaolvasok a legújabb alapanyagoknak, s igyekszem mindig naprakészen informált lenni az újdonságok kapcsán.

A gasztronómia valahol újra reformkorát éli, így nem véletlen szerintem az sem, hogy nagyon sok gasztronómiai rendezvényt szerveznek mostanában, ahonnan mindig lehet ötletet meríteni. Legutóbb például a Lavazza kávévállalat nagyon színvonalas rendezvényén jártam egy belvárosi hotelben, ahol olasz séfek mutatták meg, hogy hogyan lehet ötvözni a kávékultúrát a csúcsgasztronómiával.

A kávékultúrát a csúcsgasztronómiával? Mit jelent ez pontosan?

A Lavazza 120 éves kávépörkölő tapasztalatának köszönhetően Olaszország legismertebb és legnépszerűbb kávéfajtáit kínálja, mint például a legfinomabb, 100%-ban Arabica szemekből készült Arabica kávét, a Qualità Oro-t. Ez a könnyed, kissé gyümölcsös, aromás ízű kávé mára mondhatni az olaszok napi szükségletévé vált, de persze itthon is elérhető szemes és őrölt formában. Tehát a minőségi alapanyag adott, ebből pedig csak a képzelet szabhat határt annak, hogy milyen ételkülönlegessségeket ihletnek.

Jól hangzik! Elárulsz pár ilyen újdonságot?

Persze. Ami számomra a legemlékezetesebb volt az a Coffeetail N.10. Ez gyakorlatilag a kávé és a koktél ötvözése. Mindenkinek ki volt készítve egy cold brew (hidegen áztatott) kávé, ami mellé meggyes limonádét, és külön pohárban jeget szolgáltak fel. Ezekből az összetevőkből kellett mindenkinek megalkotni a koktélt. A limonádé egyébként amarena (fekete cseresznye) sziruppal készült, aminek nagyon karakteres íze van. Ezt a kávéhoz adva egy kicsit kesernyés, de egy nagyon gyümölcsös kombinációt kaptunk, ami annyira finom volt, hogy alig bírtam abbahagyni.

A másik ilyen, a még talán ennél is különlegesebb újítás, az alginát és a Lavazza limitált kiadású kávéjának, a Qualitá Oro fuzionálásával létrehozott kávékaviár volt. Ezt a piemonti étel, a ,,vitello tonnato“ díszítésére találta ki Mattia Ferrero olasz séf, ami egy elképesztően jó ötlet, hiszen bármilyen meglepő is, de a tonhalhoz elképesztően jól passzol a kávé íze. Pontosan ennek kapcsán hoznám újra szóba a kreativitás fontosságát, mert enélkül nem lehetne megalkotni egy ilyen prémium kategóriás ételt, ami ráadásul nem is az, aminek látszik.

Nem mindennap készít az ember kávékaviárt. Lehet ezt a tudást hasznosítani a hétköznapokban is?

Nem mondom, hogy kávékaviárt fogok készíteni otthon, de például a tiramisu espressot vagy a kávé ízű parmezán-nyalókát biztosan ki fogom próbálni legközelebb, amikor vendégeket fogadunk. Ígérem, hogy ha jól sikerül veletek is mindenképpen megosztom majd a receptet!

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!