Három szuper tipp az őszi felfrissülésért - Ezek segítenek lendületben maradni

A kávé ma már elengedhetetlen része a mindennapjainknak, de akármennyire is szeretjük a megszokott aromákat, ízeket, időnként nem árt felfrissíteni az élményeinket, és kipróbálni az egyre bővülő kínálatot. Termékajánlónkban ezúttal bemutatjuk, milyen őszi újdonságokkal találkozhatnak az ital legnagyobb szerelmesei.

A kávé világnapja

Ha azt mondjuk, kávé, akkor nem csupán egy egyszerű ital jut eszünkbe, hanem egy olyan legális élvezeti cikk, mely ma már gyakorlatilag a társasági élet elengedhetetlen részét képezi. Rituálé szerűen fogyasztjuk a mindennapokban, van, aki csak az ízéért szereti, míg más szervezetére doppingként hat. Tökéletes kelléke a baráti csevegéseknek, hivatalos megbeszéléseknek, rengeteget hozzáad az otthon töltött időhöz, amikor csak magunk vagyunk (vagy együtt a szeretteinkkel), és egy csésze fekete mellett relaxálunk. Számos szituáció főszereplője, nem vitás. Ma, a világnapja alkalmából ajánlónk keretében bemutatunk néhány szezonális újdonságot, melyek a jövőben még inkább hozzájárulhatnak majd a kávézás okozta katartikus élményhez.

Páratlan élmény az otthonodban

Ha vendéglátásról van szó, mi, magyarok szeretjük igazán megadni a módját. A világszinten ismert, többfogásos étkezések és a védjegyünkké vált desszertpaletta mellett pedig mostantól az otthoni kávézás is nagyobb hangsúlyt kaphat. Vannak, akik inkább - az említett rituálé miatt - beülnek valahova a különleges élmény kedvéért, míg mások saját lakásukban szeretik nyugodtan, meghitten elfogyasztani kedvenc lattéjukat. Utóbbi tábornak kedvez a Starbucks at Home elnevezésű őszi újdonsága, melynek keretében a brand ikonikus termékei otthoni használatra is elérhetővé válnak. A portfólióban - melyben mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő típust - szerepel a hagyományos pörkölt szemes változat, valamint kapszulás verziókhoz is hozzájuthatnak az érdeklődők. A kínálatnak a megszokott magas minőségű, etikus kereskedelemből származó, 100 százalékban arabica kávé az alapja.

Három pörkölés

A kávé világában nagyon sok múlik azon, hogy milyen hatások érik az alapanyagot az elkészítés előtt. Ez jelen esetben a pörkölésben nyilvánul meg, amelynek köszönhetően más-más aromát, testességet lehet kihozni az italból. A világos pörkölés napjaink legnépszerűbb kávétrendjének számít, és főleg azoknak ajánlott, akik a könnyedebb, enyhén testes, bársonyos és lágy ízeket kedvelik. A közepes pörkölést a finom és kiegyensúlyozott, közepesen telt ízjegyek jellemzik, ami a világos, savanykás ízektől egészen a gazdagabb és élénkebb jegyekig terjedhet, így igazán izgalmas kombinációk születhetnek. Ha pedig valaki igazán testes, gazdag, merész kávéra vágyik, érdemes a sötét pörköléssel készült termékeket választani, amelyekben az édeskésebb pörkölt és a földesebb ízek teltebb kombinációja érződik. Természetesen a fentiek csak az alapokat befolyásolják, a saját egyedi kreációk megalkotása és a hangulat csak rajtunk múlik.

A rohanós hétköznapokra

Megszokott, hogy a legtöbben állandóan sietünk mindenhova, sokszor nincs időnk nyugodtan leülni, és elfogyasztani egy csésze kávét. Szerencsére számos alternatíva jelen van már a piacon az ital azon szerelmesei számára is, akik sürgő-forgó életmódjukba igyekeznek beépíteni a fogyasztást. A HELL Energy Coffee termékcsalád célcsoportja azok a kávéimádók, akik a mindennapos rohanásban is élvezni szeretnék kedvenc tejes frissítőjüket úgy, hogy azt bárhova magukkal is vihetik. A 75 százalékos tejtartalomnak köszönhetően selymes ízű, valódi kávékivonatot tartalmazó, dobozos típusokat kóstolhat a közönség, melyek Latte, Slim latte és Cappuccino változatokban folyamatosan elérhetőek országszerte. A fogyasztásra kész ital nagy előnye, hogy mindig kiváló minőségben, akkor és ott élvezhetjük, amikor és ahol szeretnénk.

Három típus

Mindhárom változatra jellemző egyébként, hogy nincs bennük tartósítószer, hiszen az ultramagas fokú hőkezelésnek köszönhetően szobahőmérsékleten éppúgy eltarthatók és fogyaszthatók, mint hűtőből kivéve, ez csak ízlés kérdése. Felbontás után viszont már hűteni kell őket. A népszerű trióba az arabica és robusta kávék kivonatából nyert 40 mg/100 ml koffein kerül, amely némileg több mint egy presszókávé koffeintartalma. Akinek figyelnie kell a napi cukorbevitelére, vagy csak ügyelni szeretne ennek mértékére, azok számára a Slim latte az ideális választás, mely a Lattéhoz képest 40 százalékkal kevesebb, a természetben előforduló cukrokat tartalmaz, hozzáadott cukor nélkül készül, harmonikus ízvilágát pedig a bourbon vanília aromája teszi még teljesebbé.

Különleges ritkaság az egyedi ízek kedvelőinek

Kevesen tudják, de a kávé és a bor között rengeteg hasonlóság van. Mindkét gyümölcs (mert a kávé is az) temérdek figyelmet, körültekintést és emberi gondoskodást igényel. Az is közös bennük, hogy vannak olyan kritériumok, melyeknek muszáj teljesülniük, ha a legmagasabb minőséget keressük. Létezik a specialty kávé kategória, viszont ezen belül is van helye egy még magasabb minőségnek: itt találjuk a micro-lot, azaz a dűlőszelektált típusokat - ebbe tartoznak a Daisuke Mission kávéi is. Ezt a fajtát 1100-1800 méter magasan fekvő, kis termőfelületen, különleges odafigyeléssel szedik le és gyűjtik össze, gépek bevonása nélkül. "Specialty kávét termeszteni művészet, specialty kávét elkészíteni alkotás" - vallja Daisuke Tanaka, japán kávémester, a brand alapítója. A misszió a világ legjobb kávéjának nyomába ered, erről szól egy, a közelmúltban készült dokumentumfilm is, melyből kiderül, mitől olyan különleges ez a specialty kávé. A videó mesél az ideális terroir kiválasztásától kezdve a legkiválóbb kávébabszemek szelektálásáig. Megszólalnak a közép-amerikai kávétermelő családok is, akik első kézből osztják meg a különleges kávék titkát. Mivel ez a típusú ital egészen más, jóval magasabb minőséget takar, mint a kereskedelmi kávék, ezért otthoni elkészítésük is magasabb hozzáértést kíván. Szakértők szerint azonban, ha valaki egyszer ráérzett a minőségi kávéfogyasztás élményére, valószínűleg később már nem fogja elengedni azt.

Tippek a fogyasztáshoz

A specialty kávé általában kis mennyiségben, vákuumos csomagolásban, pörkölve érkezik. Mindig meg kell nézni a pörkölés időpontját, ha két-három héten belül van, biztosak lehetünk a minőségében. Ha bontatlanul a fagyasztóba tesszük, akkor tovább tart ez az idő, felnyitás után viszont folyamatosan veszít frissességéből, mindig csak annyit daráljunk le belőle, amennyit aznap elfogyasztasz, a maradék kávét szorosan zárjuk vissza és tegyük száraz, fénytől elzárt helyre. Cukrot és tejet lehetőség szerint ne tegyünk a kész kávéba, mert elfedjük vele a minőségi kávé savanykás-édes, de kifejezetten gyümölcsös, komplex aromáit.

Fotó, leadfotó: Starbucks Magyarország, 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!