A legfinomabb jókai bableves: hagyományos ízvilág, tele csupa jóval
A jókai bableves az, amit képtelenség nem szeretni. Tele van mindenféle finomsággal, ezzel a recepttel pedig kifogástalan lesz a végeredmény.
Hozzávalók
- 200 g tarkabab
- 600 g füstölt sertéscsülök
- 150 g petrezselyem gyökér
- 150 g sárgarépa
- 100 g paprikás füstölt kolbász
- 1 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 ek olaj
- 2 ek liszt
- 1 közepes fej hagyma
- 1 kk pirospaprika
- 2 dl tejföl
- borecet vagy citromlé
- fél hegyes paprika
Csipetkéhez
- 100 g liszt
- só
- 1 tojás
Jókai bableves elkészítése
Előző este beáztatjuk langyos vízben az átválogatott babot, és a csülköt. Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és majdnem puhára főzzük. A répákat megtisztítjuk, majd daraboljuk, a kolbászt leöblítjük és vékonyra karikázzuk, majd a leszűrt babbal, a babérlevéllel, a fokhagymával, és borssal együtt a csülökhöz adjuk. Puhára főzzük.
A csipetkéhez a lisztet egy csipet sóval és tojással kemény tésztává gyúrjuk. Babszem nagyságúra csipkedjük, és lisztezett felületen hagyjuk kicsit szikkadni. A rántáshoz megpirítjuk a zsiradékon a lisztet, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát. Ha megpirult, lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a pirospaprikát. A rántást felöntjük 3 dl vízzel, és simára keverjük. A csülköt kicsontozzuk, felkockázzuk, majd visszatesszük a levesbe. Hozzáadjuk a rántást, belekeverjük a tejfölt is, és felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, majd 10-12 percig főzzük tovább. Forrón gőzölögve, egy kanál tejföllel tálaljuk.