Isteni vajas croissant - Recept

Ráérős reggeleken érdemes különböző péksüteményekkel próbálkozni, mint amilyen az omlós, finom croissant. Egy finom kávéval tökéletes indítója lehet a napnak!

Hozzávalók

A tésztához

  • 350 g búzaliszt
  • 75 g natúr joghurt
  • 100 ml tej
  • 1 db tojás
  • 20 g kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • csipet só

A rétegezéshez

  • 50 g vaj

A kenéshez

  • 1 db tojás

Elkészítés

A tészta hozzávalóit gyúrjuk tésztaállagúvá. Egy nedves konyharuhával takarjuk le és kelesszük duplájára. Amikor a tészta megkelt, osszuk nyolc egyenlő részre, így kb. 8 dkg-os darabokat kapunk majd. Formázzuk gömb alakúvá őket, pár perc pihentetés után pedig nyújtsuk ki a tésztákat kb. 18 cm átmérőjű, kör alakú lapokká. Mindegyiket kenjük meg az olvasztott vajjal, majd tegyük rá a következő lapot, hogy egy összeragasztott tésztatornyot kapjunk. Ezt tegyük be a hűtőbe 10 percre, hogy a vaj megkössön. Ha letelt az idő, nyújtsuk ki az egészet 1 cm vastagságúra, majd mint a tortát, vágjuk 8 egyenlő cikkre. Tekerjük fel őket, kenjük be a tetejüket tojássárgájával, majd 180 fokra melegített sütőben süssük őket aranyszínűre.

Ezt is ajánljuk: Vaníliás csiga fahéjjal és mazsolával

Fotó: rasktravel.com

Szólj hozzá Te is!