A recept ősrégi, de isteni: Ilyen egy tökéletes rakott karfiol
Tökéletes étel a hétköznapokra is.
Rakott karfiol
Hozzávalók:
- 80 dkg karfiol
- 30 dkg darált sertéshús
- 25 dkg rizs
- 10 dkg füstölt szalonna
- 6 dkg reszelt sajt
- 1 zöldpaprika
- 1 nagyobb paradicsom
- 3 dl tejföl
- 2 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- só
- bors
Elkészítés:
A megtisztított és rózsáira szedett karfiolt sós vízben kb. 15 percig főzzük, aztán leszűrjük és lecsöpögtetjük. A rizst sós vízben megpároljuk. A felkockázott, kiolvasztott szalonna zsírjában megpirítjuk a darált húst a felszeletelt paradicsommal és paprikával együtt, majd sózzuk, borsozzuk. A rizst kivajazott jénai tálba tesszük, a következő rétegben egyenletesen eloszlatjuk rajta a húst és lelocsoljuk a tejszínnel. A karfiolrózsákat elrendezzük az alsó két rétegen, majd az egészet leöntjük tejföllel és megszórjuk reszelt sajttal. A rakott karfiolt 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt addig sütjük, amíg megpirul az étel tetején a sajt.