Recept

Húsvéti cipó - Az ünnep sztárja

Az isteni sonka és tojás mellé nem mindegy, hogy mit fogyasztunk. A bolti helyett készítsünk inkább házi cipót.

A tejet meglangyosítjuk, és feloldjuk benne az élesztőt, egy kevés liszttel puha kovászt készítünk, a tetejét beszórjuk liszttel, és meleg helyen fél órán át kelesztjük. A mazsolát kiválogatjuk és rumba áztatjuk. Amikor a kovász felülete erősen berepedezik, hozzáadjuk a többi alkotórészt, és sima, kemény tésztát gyúrunk. Golyót formázunk belőle, és letakarva, szobahőmérsékleten egy órányit kelesztjük.

A sima golyóvá formált tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, majd megvajazott tortakarikát teszünk köré, hogy sütés közben megtartsa a formáját. A tetejét bekenjük olvasztott vajjal, és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni. Ezután felvert tojással bekenve a tetejét, előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 7

Video Horányi Juli, Tóth Vera, Mihályfi Luca: Tényleg nehezebb nőként a zeneiparban?

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 18 dkg főtt lisztes burgonya, áttörve
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 tojás
  • 3 tojássárgája
  • egy csipet só
  • fél citrom reszelt héja
  • 4 dkg mazsola
  • 3 cl rum
  • 2 dkg vaj
  • tojás megkenni

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, és feloldjuk benne az élesztőt, egy kevés liszttel puha kovászt készítünk, a tetejét beszórjuk liszttel, és meleg helyen fél órán át kelesztjük. A mazsolát kiválogatjuk és rumba áztatjuk. Amikor a kovász felülete erősen berepedezik, hozzáadjuk a többi alkotórészt, és sima, kemény tésztát gyúrunk. Golyót formázunk belőle, és letakarva, szobahőmérsékleten egy órányit kelesztjük.

A sima golyóvá formált tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, majd megvajazott tortakarikát teszünk köré, hogy sütés közben megtartsa a formáját. A tetejét bekenjük olvasztott vajjal, és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni. Ezután felvert tojással bekenve a tetejét, előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 70-80 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni, csak utána szedjük ki a formából. Hagyományosan sonkával, tojással, tormával szokás fogyasztani a húsvéti cipót, de édesen – vajjal és lekvárral vagy mézzel – is igen ízletes.

Ezt is ajánljuk: Körözött - Katt ide!

Fotó: nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com

Oldalak

Recept
Sztárok
A Tankcsapda dobosa, Fejes Tamás nyerte az egyik fontos licitet a Kincsvadászokban, és emiatt elő is húzott egy viccet.
Sztárok
György, Sarolta és Lajos csak korlátozott időt tölthetnek nagyapjukkal, a királlyal, aminek hátterében érthető okok állnak, még ha elsőre talán meglepő is erről hallani.
Lifestyle
Egy régi vágy új értelmet nyerhet az Oroszlán számára. Napi horoszkóp.
Fashion&Beauty
Sarolta hercegnő édesanyja, Katalin hercegné karácsonyi koncertjén bűvölt el mindenkit, méghozzá egy olyan bájos ruhában, melynek egyik apró részletével Dianára emlékezett.
Sztárok
A McLaren 26 éves brit-belga versenyzőjéről mostanában nem csupán azért beszélnek, mert F1-es pilótaként zseniális tehetség, hanem szerelme miatt is, hiszen Norris egy igazi természetes szépséget...
Egészség
A szívünk egészsége roppant fontos, ilyenkor viszont hajlamosak vagyunk sok olyan ételt enni, ami nem tesz jót neki.