Recept

Hihetetlen, amit a magyar cukrász alkotott! Ez a leglátványosabb desszert

Somlyódy-Gerő Eszter a Sütizz nevű cukrászat tulajdonosa újragondolja a tradicionális süteményeket, sőt, a hagyományokat a francia cukrászat stílusjegyeivel is kiegészíti. Eszter a Nespresso felkérésére olyan látványos és ellenállhatatlan édességet készített, amelyet alig tudtunk megenni - ugyanis tátva maradt a szánk! Videó a cikkben!

Íme a csoda

Hozzávalók és elkészítés (4-6 főre):

Piskóta:

  • 1 tojás
  • 20 g cukor
  • 25 g liszt

Elkészítés:

A tojást kettéválasztjuk, majd a fehérjéhez hozzáadjuk a cukrot és habverővel kemény habbá verjük. Ha elkészült, ráöntjük a tojás sár­gáját, és nagy mozdulatokkal, egy spatula segítségével elkeverjük, közben pedig hozzáadjuk a lisztet. Elkeverjük az egészet, majd egy sütőpapíros tálcán egyenletesen szétkenjük. 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni és óvatosan átfordítva lehúzzuk róla a papírt.

Ropogós praliné:

  • 63 g mogyorópraliné
  • 15 g fehércsokoládé
  • 30 g feuilletine (ostyatörmelék)

Elkészítés:

A fehércsokoládét a mogyoró pralinéval vízgőzön megolvasztjuk. A gőzről levéve hozzáadjuk az ostyatörmeléket. Egy spatula segítségével alaposan összekeverjük, és a kihűlt piskótán egyenletesen elkenjük. Hű­tőbe vagy szobahőmérsékleten félretesszük, míg elkészül a kávés krém.

Kávé mousse:

  • 27 g tej
  • 27 g tejszín
  • 24 g cukor
  • 7,5 g tojássárgája
  • 7,5 g zselatinmassza
  • 88 g tejszínhab
  • 25 g fehércsokoládé
  • 2-3 Vanilio Grand Cru kávékapszula

Elkészítés:

A tejet, a tejszínt, a cukrot és a sárgáját kimérjük egy nyeles forralóba. A fehércsokoládét és a zselatinmasszát egy nagyobb keverőtálba mérjük. A tejszínhabot 95%-ig felverjük, majd lefőzzük a Rosabaya de Colombia kávéőrleményt. Ha mindent kimértünk és elkészítet­tünk, elkezdjük melegíteni a tejszínes alapot (angolkrém). 86 fokig melegítjük állandó keverés mellett, nehogy a tojás megfőjön benne. Amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, ráöntjük a zselatinos fe­hércsokoládéra és botmixerrel egyneműsítjük. Ezután beleöntjük a lefőzött kávét, és egy spatulával azt is jól elkeverjük. Ha elkészült, 38 fokra hagyjuk kihűlni. Ekkor hozzátesszük a felvert tejszínhab 1/3 részét, és kézi habverővel csomómentesre elkeverjük. Utána a mara­dék tejszínhabot egy spatula segítségével csomómentesre keverjük a fehércsokoládés masszában. Miután ezzel megvagyunk, formába öntjük és ráhelyezzük a kiszúrt, pralinés piskóta korongokat. 6 órára fagyasztóba tesszük, végül a formából kiszedve hagyjuk felengedni. A tetejére két kiskanál segítségével tojásokat formázunk a kávés ga­nache-ból és tetszés szerint gyümölccsel díszítjük.

Hogyan készül a gömb? Klikk tovább és kiderül!

Oldalak

Recept
Utazás
A kormány átírná a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló rendeletet.
Sztárok
Egyre inkább úgy néz ki, hogy a Hetedik és a Blöff sztárja, mint aki rátalált a fiatalság forrására.
Utazás
Egy letaglózó adat: Balatonalmádiban idén csaknem 29 százalékkal fizetnek többet egy főre éjszakánként az előfoglalók, mint 2023-ban - hívja fel rá a figyelmet a Pénzcentrum.