Recept

Halloween-lázban égsz? Ezekkel az italokkal autentikussá varázsolhatod a partit!

A Halloween angolszász hagyományként él a köztudatban, amikor gyerekek rémisztő jelmezekbe öltözve járják a szomszédságot némi édesség reményében. A hazai Halottak napjától ez távol áll, azonban az október végi napokon már itthon is szívesen szervezünk beöltözős bulikat. Mutatjuk, milyen italokkal lehet emelni a hangulatot!

A mexikói

A Halloween-hez hasonlít a mexikói Dia de los muertos, ami sokkal inkább egy hatalmas mulatság étellel és itallal. Kevésbé az ijesztgetésen, inkább a holtakról való vidám megemlékezésen van a hangsúly. Sokak számára ismerős lehet a „cukorkoponya” smink és a jellemzően narancssárga-rózsaszín színvilág. Ha inkább egy ilyen partiban gondolkozunk, mi passzolhatna jobban az estéhez, mint a tequila? A kérdés jogos, de idén talán érdemes egy próbát tenni a mezcallal. A mezcal a Mexikóban őshonos agávé erjesztésével és lepárlásával készül. Általában magában isszák ezt az erős, füstös ízű italt.

Az itthon elérhető mezcalok között igazi különlegességeket találunk. A mezcal „születési helyéről”, Oaxcanaból származó San Cosme, a Nucano aromás párlatai, a La Escondida mezcalja, a Don Ramón, a Del Maguey kiadásai mind-mind ilyenek. A kínálatban azonban talán a legérdekesebbek a George Clooney és Rande Gerber (Cindy Crawford férje) által készített Casamigos, valamint a Gusano Rojo, aminek alján egy kukac úszkál – utóbbi egy Halloween partihoz kifejezetten passzol!

Maradsz inkább a tequilánál?

Ha a mezcalhoz nem érzed magad elég bevállalósnak, természetesen a tequila is tökéletes választás minden „hátborzongatós” buliba. Sokaknak a Sierra vagy az Olmeco lehet ismerős, de a kínálatban sok-sok más érdekes tequilát is találni. A Kah tequilák cukorkoponya formájú üvegükkel garantáltan meghozzák a Dia de los muertos hangulatot, a Tequila Ranchitos és Ranchitos Gold a kétfajta tequila fogyasztási módot teszi lehetővé a bulin. A Patrón tequilái is remek kiegészítői az estének, amik első ránézésre bájitalok is lehetnének.

tequila mexiko dia de los muertos

Ízek és aromák

Ne legyen rá szükség, de maradjon kéznél

Természetesen minden jó buli titka a mértékletesség, de néha-néha előfordulhat, hogy eggyel több italt fogyasztottunk, mint az indokolt lett volna. Igazi csodaszer a másnaposság megelőzésére a Regenera. Ha már hazaérve úgy érzed, hogy a holnap reggelben nem lesz köszönet, a biztonság kedvéért igyál egyet lefekvés előtt: a méznek, B-komplexnek, C- és E-vitaminoknak köszönhetően még a nap is másképp fog ragyogni az átmulatott este után.

A mezcalok és tequilák között több olyan is van, amik lágyítják az alkoholos ízt, így ilyen alapú koktélokkal is lehet készülni az estére. A Cazcabelből találunk kávés, mézes és kókuszos verziót is. Ami kevésbé likőrös, ám annál finomabb, az a Patrón Reposado, ami az agávé, tölgyfa, méz és gyümölcsök ízét ötvözi. A Don Julio Anejo-ban pedig felfedezhetjük a vaníliát és a karamellt.

A mezcal sem marad le a tequilától, ha ízekről van szó: a Nucano Espadin Anejo cseresznyével, vaníliával, áfonyával, kávéval és étcsokoládéval kényeztet, a Reposado pedig ananásszal, grapefruit-tal és citrusos jegyekkel. A Del Maguey Vida pedig mézes-banános-mandarinos ízű. Felsorolni is sok, ám az tisztán látszik, hogy mennyire sokszínűek a mexikói italok ezen fajtái. Ennek köszönhetően pedig szinte nincs az a tematika, amelyikre ne találnánk meg az este legkiválóbb kísérőjét – szervezzünk akár Halloween, akár Dia de los muertos partit.

Nem te vagy az éjszaka királynője?

A hideg és sötét őszi-téli estéken nemcsak a táncparketten érezhetjük jól magunkat, hanem az otthon nyugalma is ugyanolyan jól tud esni. Ha inkább odahaza élveznéd ki ezt az időszakot, tedd rendhagyó módon: egy finom almás-fahéjas-szegfűszeges ginnel. A Parson Gin őszi-téli különlegessége a beszédes „Cosy” nevet viseli, ami jelzi, hogy „bekuckózáshoz” is fogyaszthatjuk. Például a Old Fashioned italban remekül helyettesíti az alapvetően használt whiskey-t.

Akármelyik ital mellett is tedd le a voksodat idén, a Mr. Alkohol kínálatában mindent megtalálsz a hangulatos őszi-téli időszakhoz, vagy akár próbát is tehetsz Halloween-i szerencsekerekükkel október 31-ig! Érdemes azonban személyesen is megnézni az italkülönlegességeket, hiszen a budapesti boltban igazi Halloween-hangulattal várják a vásárlókat.

Fogyaszd felelősséggel!

Lead fotó, fotó: Pexels /Aleks Magnusson, Cottonbro/

Oldalak

Recept
Fashion&Beauty
Selena Gomez bemutatta azt a darabot, ami tökéletes lehet akár egy karácsonyi vacsorára is.
Egészség
Arcunk számos egészségügyi problémát jelez nekünk, így jobb, ha időben észrevesszük őket.
Utazás
A frontális csapadékrendszer fokozatosan kelet felé halad a nap folyamná, mögötte már csak néhány futó zápor fordulhat majd elő.