Ünnepekkor kötelező: Hagyományos töltött káposzta

Mit nekünk magyaroknak Kevin meg a Reszkessetek betörők. Ha karácsony, akkor töltött káposzta, mifelénk ez a szabály. Ezért most mutatok egy jó receptet, amit ti is felhasználhattok az ünnepek alatt, hogy nehogy kihagyjátok a menüből.

Töltött káposzta

Hozzávalók

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 10 dkg rizs
  • 1 egész tojás
  • 1 dl víz
  • 3 dkg liszt
  • 8-10 db savanyú káposzta levél
  • 1 kg savanyú káposzta 
  • 3 ek olaj (vagy 5 dkg zsír)
  • bors
  • pirospaprika

Elkészítés

A darált húshoz hozzáadjuk a megmosott rizst és a tojást. Sóval, borssal és egy kis őrölt pirospaprikával fűszerezzük. Hozzáadjuk a vizet, amit a rizs magába szív és jól összedolgozzuk. A káposztalevélről késsel levékonyítjuk a vastag erezetet, ezután megtöltjük a darált hússal úgy, hogy a tenyerünkben szorosan összetekerjük, majd a két végét visszanyomkodjuk, hogy a töltelék ne főjön ki belőle. Egy nagyobb lábas aljába tesszük a szálas káposzta felét (ha nagyon savanyú lenne, akkor engedjünk rá egy kis vizet, majd ezután használjuk fel), erre ráhelyezzük a töltelékeket, a káposzta másik felét pedig majd a tetejére helyezzük. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd forrás után takarékon 2 órán át főzzük, amíg megpuhul. Sózni nem szükséges, mert a káposzta már sós. Miután megfőtt, az olajon vagy a zsiradékon rántást készítünk és beletesszük az őrölt pirospaprikát. Vigyázzunk, a rántást vegyük le a tűzről, mert a paprika könnyen odaég. Felengedjük egy kis vízzel, majd ráöntjük a káposztára. Óvatosan összerázzuk a lábost, kavarni nem szabad, mert összetörjük a töltelékeket. Megvárjuk, hogy felforrjon, és ezzel el is készült a töltött káposztánk. Tejföllel tálaljuk.

Még két ünnepi fogásért kattints a következő oldalra!

Fotó:Instagram

Oldalak

  • 1
  • 2