Gyors őszi vacsora neked és neki - Mogyorós kelbimbó sertés szűzérmével

Ebben az ételben nem is az a legjobb, hogy finom és gyorsan elkészül - ezt szerintünk már megszokhattátok a GoodFood magazintól. Ennek a receptnek az a legnagyszerűbb tulajdonsága, hogy bárkit levehetsz vele a lábáról és kedvedre vagy a vendégek ízlése szerint variálhatod. Van benne hús, tehát a pasik imádni fogják. Nem szereted a sertéshúst? Cseréld le csirkére vagy garnélarákra! De akkor sem kell zavarba jönnöd, ha vega vacsoravendéget vársz, mert a tofu is jól illik hozzá.

Nem szabad sokáig főzni

Tudjuk, sokan félnek a kelbimbótól, pedig érdemes neki még egy esélyt adni. Egy a titka: nem szabad sokáig főzni, így mintha kifejezetten a rázva-dobálva pirított, ázsiai típusú ételekhez találták volna ki. Jól illik mellé a szójaszósz, a fokhagyma és a gyömbér is. Ha meggyőztünk, akkor már mutatjuk is, hogyan csináld!

Hozzávalók - 4 főre, 15 perc előkészítés, 15 perc elkészítés, könnyű

  • 400-450 g sertés szűzpecsenye
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 5 ek. világos szójaszósz
  • 2 ek. aranybarna kristálycukor
  • 1 ek. kínai rizsbor vagy száraz sherry
  • növényi olaj a sütéshez
  • 4 ek. sótlan földimogyoró
  • 400 g kelbimbó megtisztítva és félbevágva (ha túl nagyok a szemek, negyedeljük)
  • hüvelykujjnyi gyömbér lereszelve
  • 3 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
  • ½ tk. chilipehely vagy néhány kisebb szárított chili
  • 1 tk. szezámolaj és ragacsos rizs a tálaláshoz

Elkészítés

1. Vágjunk le a húsról minden inat és hártyát, majd szeleteljük érmekre. Keverjük össze az étkezési keményítőt 2 ek. szójaszósszal, majd forgassuk bele a hússzeleteket, hogy a keverek mindenhol jól bevonja. Tegyük felre 5 percre. A maradék szójaszószt keverjük össze az ecettel, a cukorral, a rizsborral, 2 ek. vízzel es kevergessük, míg a cukor felolvad benne. Tegyük félre.

2. Forrósítsunk fel 1 tk. olajat egy wokban vagy serpenyőben. Pirítsuk benne a földimogyorót 1-2 perc alatt aranybarnára, majd tegyük át egy kisebb tálba. Most öntsünk 1 ek. olajat a wokba, és pirítsuk meg benne a szűzérméket 3-4 perc alatt aranybarnára, de nem kell teljesen átsütni őket. Tegyük félre ezt is.

3. Töröljük ki a wokot egy konyhai papírtörlővel, majd megint tegyünk bele 1 ek. olajat. Magas hőfokon, rázva-dobálva pirítsuk meg benne a kelbimbót kb. 5 perc alatt. A végén adjunk hozzá 1 ek. vizet is, hogy jól átgőzöljük zöldségeket, A kelbimbónak élénkzöld színűnek és éppen puhának kell lennie, ne főzzük túl! Ha a wok száraznak tűnik, adjunk hozzá 1 tk. olajat, majd szórjuk hozzá a gyömbért, a fokhagymát es a chilit. Pirítsuk 1 percig, majd öntsük bele a szójas-rizsboros szószt és tegyük vissza a húst is a wokba, az alatta esetlegesen összegyűlt zsiradékkal együtt. Gyöngyözve főzzük néhány percig, míg a szósz besűrűsödik és a hús teljesen átfő. Szórjuk a tetejére a félretett pirított földimogyorót, locsoljuk meg még egy kevés szezámolajjal és tálaljuk.

Tápárték-adatok

391 kcal, 18 g zsír, 4 g telített zsírsav, 21 g szénhidrát, 15 g cukor, 7 g rost, 33 g fehérje, 4 g só

Oldalak

Utazás
Bár Ázsiában őshonosak, a cseresznyefák valójában az egész világon virágoznak, és nem is kell olyan messzire utaznunk azért, hogy káprázatos, rózsaszínbe borult utcákban gyönyörködhessünk.
Sztárok
Bajor Imre még Jáksó Lászlót is meg tudta lepni, aki mindig elővett néhány botrányos viccet a műsorban. Anno még ez is lemehetett az RTL Klub képernyőjén.
Egészség
Nincs mese, a dohányosok testtömege általában valóban alacsonyabb, mint a nemdohányzóké. A kutatók megvizsgálták, van-e összefüggés.