Gyors őszi vacsora neked és neki - Mogyorós kelbimbó sertés szűzérmével

Ebben az ételben nem is az a legjobb, hogy finom és gyorsan elkészül - ezt szerintünk már megszokhattátok a GoodFood magazintól. Ennek a receptnek az a legnagyszerűbb tulajdonsága, hogy bárkit levehetsz vele a lábáról és kedvedre vagy a vendégek ízlése szerint variálhatod. Van benne hús, tehát a pasik imádni fogják. Nem szereted a sertéshúst? Cseréld le csirkére vagy garnélarákra! De akkor sem kell zavarba jönnöd, ha vega vacsoravendéget vársz, mert a tofu is jól illik hozzá.

Nem szabad sokáig főzni

Tudjuk, sokan félnek a kelbimbótól, pedig érdemes neki még egy esélyt adni. Egy a titka: nem szabad sokáig főzni, így mintha kifejezetten a rázva-dobálva pirított, ázsiai típusú ételekhez találták volna ki. Jól illik mellé a szójaszósz, a fokhagyma és a gyömbér is. Ha meggyőztünk, akkor már mutatjuk is, hogyan csináld!

Hozzávalók - 4 főre, 15 perc előkészítés, 15 perc elkészítés, könnyű

  • 400-450 g sertés szűzpecsenye
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 5 ek. világos szójaszósz
  • 2 ek. aranybarna kristálycukor
  • 1 ek. kínai rizsbor vagy száraz sherry
  • növényi olaj a sütéshez
  • 4 ek. sótlan földimogyoró
  • 400 g kelbimbó megtisztítva és félbevágva (ha túl nagyok a szemek, negyedeljük)
  • hüvelykujjnyi gyömbér lereszelve
  • 3 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
  • ½ tk. chilipehely vagy néhány kisebb szárított chili
  • 1 tk. szezámolaj és ragacsos rizs a tálaláshoz

Elkészítés

1. Vágjunk le a húsról minden inat és hártyát, majd szeleteljük érmekre. Keverjük össze az étkezési keményítőt 2 ek. szójaszósszal, majd forgassuk bele a hússzeleteket, hogy a keverek mindenhol jól bevonja. Tegyük felre 5 percre. A maradék szójaszószt keverjük össze az ecettel, a cukorral, a rizsborral, 2 ek. vízzel es kevergessük, míg a cukor felolvad benne. Tegyük félre.

2. Forrósítsunk fel 1 tk. olajat egy wokban vagy serpenyőben. Pirítsuk benne a földimogyorót 1-2 perc alatt aranybarnára, majd tegyük át egy kisebb tálba. Most öntsünk 1 ek. olajat a wokba, és pirítsuk meg benne a szűzérméket 3-4 perc alatt aranybarnára, de nem kell teljesen átsütni őket. Tegyük félre ezt is.

3. Töröljük ki a wokot egy konyhai papírtörlővel, majd megint tegyünk bele 1 ek. olajat. Magas hőfokon, rázva-dobálva pirítsuk meg benne a kelbimbót kb. 5 perc alatt. A végén adjunk hozzá 1 ek. vizet is, hogy jól átgőzöljük zöldségeket, A kelbimbónak élénkzöld színűnek és éppen puhának kell lennie, ne főzzük túl! Ha a wok száraznak tűnik, adjunk hozzá 1 tk. olajat, majd szórjuk hozzá a gyömbért, a fokhagymát es a chilit. Pirítsuk 1 percig, majd öntsük bele a szójas-rizsboros szószt és tegyük vissza a húst is a wokba, az alatta esetlegesen összegyűlt zsiradékkal együtt. Gyöngyözve főzzük néhány percig, míg a szósz besűrűsödik és a hús teljesen átfő. Szórjuk a tetejére a félretett pirított földimogyorót, locsoljuk meg még egy kevés szezámolajjal és tálaljuk.

Tápárték-adatok

391 kcal, 18 g zsír, 4 g telített zsírsav, 21 g szénhidrát, 15 g cukor, 7 g rost, 33 g fehérje, 4 g só

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!