Recept

Görög finomság: muszaka

Ősszel is gondoskodhatsz arról, hogy egy kis nyarat csempéssz mindennapjaidba: készíts mediterrán jellegű ételeket. Bemutatjuk, hogyan készül a görögök egyik specialitása, a muszaka.

A muszaka, vagy más nevén rakott padlizsán a görögök egyik nemzeti étele. Többféle módon készítik hazánkban, de most megtudhatod, hogyan készül el eredetileg.

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el

Hozzávalók:
3 nagy padlizsán
50 dkg burgonya
extra szűz olívaolaj
1 nagy hagyma, apró kockákra vágva
50 dkg darált hús (általában birkahús, de marhahússal is finom)
50 dkg paradicsom – hámozva, kockákra vágva
2, 5 dl száraz fehérbor
¼ teáskanál cukor
½ teáskanál őrölt fahéj
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

A besamelmártáshoz:
6 dkg vaj
6 dkg liszt
7, 5 dl tej
1 tojássárgája
½ teáskanál cukor
frissen reszelt szerecsendió
2 teáskanál citromlé
zsemlemorzsa
reszelt graviera sajt (egyéb aromás keménysajttal is helyettesíthető)
só, frissen őrölt bors

 

Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk, a tövét eltávolítjuk, majd hosszában 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket beletesszük egy tálba, vízzel leöntjük, megsózzuk, aztán 20 percig állni hagyjuk. Közben a burgonyát is meghámozzuk, szintén 1 cm vastag karikákra vágjuk, majd sóval ízesítjük. A padlizsánról lecsepegtetjük a vizet. Serpenyőben olívaolajat forrósítunk, majd a padlizsánszeleteket mindkét oldalukon megpirítjuk (az olajat folyamatosan pótolnunk kell majd). A sült szeleteket papírtörlőn lecsepegtetjük. Friss olívaolajon a krumpliszeleteket is megsütjük, s szintén lecsepegtetjük róluk az olajat. A hagymát üvegesre pároljuk, a darált húst hozzáadjuk, majd erős tűzön megpirítjuk.

A paradicsomot, a fehérbort, a cukrot, a fahéjat és a petrezselymet belekeverjük, a hőmérsékletet csökkentjük, majd az egészet tíz percig pároljuk. A mártáshoz a vajat egy lábasban megolvasztjuk, és a lisztet megpirítjuk, majd jól elkeverjük benne.

Állandó kevergetés mellett folyamatosan hozzáöntjük a tejet. Ha a keverék besűrűsödik, a lábast levesszük a tűzről, hozzátesszük a tojássárgáját és a besamelt cukorral, szerecsendióval, citrommal, sóval és borssal ízesítjük. Két evőkanálnyi reszelt sajtot keverünk hozzá, majd hagyjuk kihűlni.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy nagy tűzálló tál aljára először a burgonyaszeleteket tesszük, majd elosztjuk rajta a hús felét. Utána jönnek a padlizsánszeletek, majd a maradék darált hús. Mindezt leöntjük a besamellel, s egyenletesen elsimítjuk. Egy kis zsemlemorzsával, sajttal és egy csipet fahéjjal megszórjuk. A rakott padlizsánt az előmelegített sütőben kb. egy órán át sütjük – addig, amíg a teteje aranysárga nem lesz. Az elkészült muszakát hűlni hagyjuk, hiszen úgy könnyebb szép szeletekre vágnunk.

 

Tipp: A muszaka frissen is nagyon finom, viszont másnapra az ízek jobban összeérnek. A rakott padlizsán magában is kiadós, de kenyérrel is fogyasztható, valamint jellemző, hogy Görögországban helyenként sültburgonyát is tálalnak hozzá.

 

Oldalak

Recept
Lifestyle
Új perspektívát adhat a Halaknak egy meglepő felismerés. Napi horoszkóp.
Lifestyle
A Szűz előre tudni fogja, mikor és hogyan csináljon pénzt. Heti horoszkóp.
Sztárok
Évek óta keringenek pletykák arról, hogy Vilmos herceg és Katalin házassága mögött jóval szigorúbb megállapodás áll, mint azt bárki gondolná. Most pedig ismét előkerült két különös pont, amelyekhez...
Sztárok
Michelle Pfeiffer neve évtizedeken át egyet jelentett a szépséggel, a tehetséggel és a filmsztárok valódi aranykorával. Ma pedig, 67 évesen is olyan kisugárzása van, amelyet egyszerűen nem lehet...
Sztárok
A színésznő a minap Szaúd-Arábiában járt az idei Red Sea International Film Festival nyitóestjén, ahol egy olyan fekete estélyit viselt, hogy még az állunk is leesett tőle.
Sztárok
Úgy tűnik, Kamilla királyné már rég nem csupán a háttérből figyeli a királyi udvar működését: ő az, aki sokszor irányít, és olyan feltételeket szab, amelyeket olykor a személyzet is ledermedve...