Farsangi fánk baracklekvárral - Hagyományos ízvilág
A farsangi szezon legnépszerűbb étele egyértelműen a fánk. Létezik kicsi, nagy, lyukas, töltött, ám az igazi ünnepi finomság a szalagos fánk.
Hozzávalók
- 40 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1 ek. cukor
- 4 ek. margarin
- 3 dl tej
- 4 tojássárgája
- só
- olaj
- baracklekvár
- porcukor
Elkészítés
Az élesztőt a cukorral együtt 1 deci tejjel felfuttatjuk, 2 deci tejet pedig meglangyosítunk. A tojássárgákat egy kicsit megsózzuk, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a maradék tejet. Ezután jöhet bele a 40 deka liszt, az élesztő - már megkelt állapotban -, valamint az előzőleg megolvasztott margarin. A masszát jó alaposan kevergetjük, amíg hólyagos nem lesz. Letakarjuk az edényt, és meleg helyre téve 1 órán át kelesztjük a tésztát. Amikor kész, egy lisztezett felületre borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kerek formákat szaggatunk belőle, amiknek a közepét elvékonyítjuk. További fél órára letakarjuk. Forró olajban kisütjük, úgy, hogy ne érjen a fánkok alja az edényhez, különben leég. Az alsó felével kezdjük a sütést, és eközben fedjük le az edényt. Ez nagyjából 2-3 perc, majd fordítsuk meg, ám ekkor már fedő nélkül süssük tovább. Így lesz szalagos a fánk.
Tálaláskor szórjuk meg porcukorral és töltsünk a közepébe baracklekvárt!