Recept

Fahéjas csiga - Klasszikus péksütemény

A fahéj az ünnepek táján gyakori hozzávalója a süteményeknek, hiszen igazi karácsonyt idéző illata és íze van. A fahéjas csiga egy nagyon egyszerű sütemény, mely akár reggeliként, akár desszertként megállja a helyét.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 70 dkg liszt
  • 2 kiskanál só
  • 9 dkg cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 2 tojás

A töltelékhez:

  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál liszt
  • 15 dkg vaj
  • A megöntözéshez:
  • 5 evőkanál juharszirup vagy hígított méz

A mázhoz:

  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál tej
  • 1 mokkáskanál vaníliaaroma

Elkészítés
A lisztezett, a sót és a cukrot összekeverjük. Ez lesz a tészta alapja. Morzsoljuk bele a puha vajat és élesztőt, majd tegyük bele a tejet és a tojásokat is. Gyúrjunk ezekből egy nagy gombócot, szórjuk meg liszttel, majd kb. 3 órán át nedved ronggyal letakarva pihentessük.
Közben a töltelék hozzávalóit is összekeverjük egy lábosba. Egy nagyobb méretű edénybe vizet teszünk, felforraljuk, és fölé helyezzük a másik lábast. A tésztát nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra. A tölteléket ecsettel egyenletesen rákenjük, a szélénél egy centi széles csíkot szabadon hagyva. Göngyöljük fel és vágjuk belőle 3 centis szeleteket. Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük őket és a maradék fahéjas krémmel megkenjük. 25 percig süssük 200 fokos sütőben. A mázhoz a hozzávalókat keverjük össze, és a kész csigákat ezzel tálaljuk.

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el

Hozzávalók

A tésztához:

  • 70 dkg liszt
  • 2 kiskanál só
  • 9 dkg cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 2 tojás

A töltelékhez:

  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál liszt
  • 15 dkg vaj
  • A megöntözéshez:
  • 5 evőkanál juharszirup vagy hígított méz

A mázhoz:

  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál tej
  • 1 mokkáskanál vaníliaaroma

Elkészítés
A lisztezett, a sót és a cukrot összekeverjük. Ez lesz a tészta alapja. Morzsoljuk bele a puha vajat és élesztőt, majd tegyük bele a tejet és a tojásokat is. Gyúrjunk ezekből egy nagy gombócot, szórjuk meg liszttel, majd kb. 3 órán át nedved ronggyal letakarva pihentessük.
Közben a töltelék hozzávalóit is összekeverjük egy lábosba. Egy nagyobb méretű edénybe vizet teszünk, felforraljuk, és fölé helyezzük a másik lábast. A tésztát nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra. A tölteléket ecsettel egyenletesen rákenjük, a szélénél egy centi széles csíkot szabadon hagyva. Göngyöljük fel és vágjuk belőle 3 centis szeleteket. Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük őket és a maradék fahéjas krémmel megkenjük. 25 percig süssük 200 fokos sütőben. A mázhoz a hozzávalókat keverjük össze, és a kész csigákat ezzel tálaljuk.

Oldalak

Recept
Christmas
A karácsony közeledtével mindenki a tökéletes mézeskalács titkát keresi, és szerencsére létezik is egy különleges, mégis filléres hozzávaló, amely valóban vajpuhává varázsolja az ünnep legnépszerűbb...
Sztárok
A legendás divatház alapítója, Carolina Herrera rendkívül büszke nagymama, elképesztően gyönyörű, 21 esztendős lányunokája ugyanis komoly mérföldkőhöz érkezett.
Sztárok
Nemrég véget ért a TV2 nagysikerű realityje, a Házasság első látásra harmadik évada, ám az egyik legígéretesebbnek hitt páros, Deák Rebeka – vagy ahogy sokan ismerik, Becca – és Horváth Zsolt...
Fashion&Beauty
Ha a téli hónapokban egy kis luxust és melegséget szeretnél csempészni a körmeidre, nincs jobb választás, mint a csokoládé árnyalatai. A gazdag barna tónusok, a bársonyos finish és a finom arany vagy...
Lifestyle
Valaki vagy valami a felszínre hozza, amit a Skorpió elnyomott. Napi horoszkóp.
Sztárok
Míg a hercegné zöldben, családja, Vilmos, György, Sarolta és Lajos talpig kékben kápráztatták el a királyi család rajongóit a Westminster apátságban ma este.