Töltött káposzta nélkül nincs karácsony – Íme az eredeti, hagyományos recept
Épp olyan, mint amit gyerekkorodban ettél.
Töltött káposzta
Hozzávalók:
- 1 kg darált sertéshús
- 100 g rizs
- 8-10 db káposztalebél
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek liszt
- 1 fej vöröshagyma
- 1 cs savanyú káposzta
- 1 ek só
- pirospaprika
- tejföl
- olaj
- bors
Elkészítés:
Egy tálban alaposan keverjük össze a nyers rizst, a darált sertéshúst, az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymagerezdeket, a sót, a borsot és a pirospaprikát. Mossuk meg a káposztaleveleket, és helyezzük őket néhány percre forrásban lévő sós vízben, amíg meg nem puhulnak. Ha elkészültek, csepegtessük le, majd oszlassuk el a húsos keveréket egyenletesen a leveleken, és óvatosan tekerjük fel. Ha szükséges, fogpiszkálóval rögzítsük a végeket. A savanyú káposztát rétegezzük egy nagyobb tálba, tegyük a tetejére a káposztatekercseket és öntsünk rá egy kis vizet. Fedjük le, majd főzzük az egészet körülbelül 30-40 percet attól függően, mekkora tekercseket készítettünk. Egy serpenyőben melegítsünk kis mennyiségű olajat, és pirítsuk meg rajta a lisztet. A tűzhelyről levéve szórjunk rá kevés pirospaprikát, majd keverjünk hozzá két evőkanál tejfölt is. Adjunk hozzá egy kanál főzővizet és keverjük simára, ezután pedig egy teaszűrő segítségével öntsük a keveréket a káposztatekercsekre, és forraljuk fel az ételt.