Eperlekvár - A reggeli elengedhetetlen hozzávalója
A hosszú tél után a szervezetünk nagyon vágyakozik a friss gyümölcs után. Ha azonban túl sokat vettünk belőle, akkor se dobjuk ki a felesleget, inkább készítsünk belőle lekvárt.
Hozzávalók (kb. 1 literhez)
- 1 kg eper
- 60 dkg cukor
- 2 ek gyümölcspálinka
Elkészítés
Az epret alaposan megmossuk, megtisztítjuk, majd lecsepegtetjük. Ezután egy lábosba tesszük, rászórjuk a cukrot, és kb. 1 órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen, amelyet később leöntünk az eperről. Ezután gyakori kevergetés mellett sűrű péppé főzzük, azonban óvatosan kevergessük, hogy a szemeket nehogy összetörjük! Most hozzáönthetjük a pálinkát. A forró lekvárt az előkészített üvegekbe szedjük, lezárjuk, pár percre fejtetőre állítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Ezt is ajánljuk: Minden, amit a lekvárkészítésről tudni kell - Katt ide!