Megint nem azt ettük, amit a csomagolás írt - Egy rakás szabálytalanságot találtak a kölesgolyóknál

Jelölési szabálytalanság, hibás tápértéktáblázat, hamis adatok. Ezekre bukkant a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Szupermenta projektjének legújabb terméktesztjén. A tizenöt vizsgált kölesgolyó féléből tizenhárom ellen indult hatósági eljárás. Íme, a legfontosabb részletek.

Szennyezésnek nincs nyoma

A NÉBIH szakértői ezúttal is különböző biztonsági és minőségi paraméterek szerint vizsgálták a termékeket, mérték a golyók mikotoxin, növényvédőszer-maradék, valamint gluténtartalmát, a tápértékadatokat, illetve a helyes jelölések ellenőrzése sem maradt ki a sorból. Előbbi kettővel kapcsolatban nem találtak kivetnivalót, pedig néhány – úgynevezett harmadik országból származó – köles alapanyagot radiológiai szempontból is vizsgáltak, de ezeknél sem találtak szennyezett tételt.

Gluténból jeles

A gluténtartalom esetében és az adatok megfelelő feltüntetésénél nem volt probléma a kölesgolyókkal. Amelyik termékeken szerepelt a „gluténmentes” felirat, valóban nem tartalmazták az anyagot, amelyek pedig nyomokban tartalmaztak, megfelelően jelezve voltak a csomagoláson.

A fekete leves

A problémák a tápértéktáblázattal kezdődtek, itt ugyanis több olyan adat is volt, ami nem stimmelt. Négy terméknél a zsírtartalom, míg további két-két terméknél a rost, a fehérje, illetve a sótartalom mért értéke eltért a csomagoláson jelölttől. Az érintett golyókat a gyártóknak nyilván felül kell vizsgálniuk és javítaniuk kell a tápértékjelölést. Nem ez volt azonban az egyetlen jelölési hiba. További szabálytalanságra bukkantak a szakértők az egészségre vonatkozó állítások esetében, ezek ugyanis többször nem megfelelően voltak feltüntetve egyes termékeken, a „védőgázas csomagolásban” felirat hiánya is sokszor előfordult. A jelölési hibák miatt tizenöt termékből két kivétellel mindegyik ellen indult hatósági eljárás. Az érintett élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesülnek, valamint intézkedési tervet kell benyújtaniuk a hibák javítására.

Még több információért nézz bele a következő oldalon található videóba!

Fotó: Orientpress.hu

Oldalak

  • 1
  • 2