Isteni túrós pite: Minden ujjad megnyalod utána
A recept nagyon egyszerű.
Túrós pite
Hozzávalók:
A pitéhez:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 5 dkg porcukor
- 2 tojás
- ½ dl tejföl
- ½ cs sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 15 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 dkg búzadara
- 2 tojás
- 1 dl tejföl
- 2 dkg vaj
- 1 kk reszelt citromhéj
- mazsola ízlés szerint
Elkészítés:
A csipetnyi sóval és a sütőporral elkevert lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzákeverjük a cukrokat, a tojások sárgáit és a tejfölt. A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd a tésztát két cipóra vágjuk. Az egyiket lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd kivajazott és kilisztezett tepsibe fektetjük és 180 fokra előmelegített sütőben félig megsütjük. A töltelékhez áttörjük a túrót, hozzáadjuk a tojások sárgáit, majd mehet bele a porcukor, a vaníliás cukor, a búzadara, a tejföl, a vaj, a mazsola és a reszelt citromhéj is. Alaposan kikeverjük az egészet, majd a közben kemény habbá vert tojásfehérjéket is óvatosan beleforgatjuk. A tölteléket az előzőleg félig megsütött tésztára simítjuk, majd kinyújtjuk és ráhelyezzük a másik adag tésztát. A süti tetejét villával megszurkáljuk, tojással megkenjük és megsütjük. A tetejét porcukorral is megszórhatjuk, de anélkül is nagyon finom.