Recept

Egy isteni desszert: Profiterol

A profiterol egy olasz csokoládékrémes, habos finomság, amit garantáltan élvezni fog az egész család. Elkészítése viszonylag egyszerű, de elég időigényes, így csak akkor kezdjünk bele, amikor időnk engedi és türelmünk is van hozzá.

Hozzávalók 60 darabhoz:

Video Kiemelkedő női teljesítmények, neves sztárvendégek - Hetedszer ünnepeltük az Inspiráló Nőket

A tésztához:
125 g étolaj
125 g víz
125 g búzaliszt
4 egész tojás
egy csipet só
egy csipet cukor

A krémhez:
4 db vaníliarúd
75 g étkezési keményítő
100 g cukor
875 ml 3,5 %-os tej
10 db tojássárgája
100 g cukor

A csokoládészószhoz:
300 g tejcsokoládé
350 ml habtejszín

 

Elkészítés:
Az olajat, a vizet, a sót és a cukrot tegyük egy lábasba és forraljuk fel. Amikor felforrt, szórjuk bele a lisztet és folyamatos kevergetés mellett addig hagyjuk a tűzhelyen, amíg a massza el nem válik a lábas szélétől. Ezután a keveréket szedjük ki egy tálba és habverővel habosítsuk fel, miközben egyesével adjuk hozzá a tojásokat. Egy teljesen sima masszát keverjünk belőle. Melegítsük elő a sütőt 210 fokra.
Egy sima csöves nyomózsákba szedve nyomjunk 10 g-os, kis kúpokat pár centire egymástól egy sütőpapírral lefedett tepsire.

A kinyomott kúpokat permetezzük meg vízzel. Ezután a bemelegített sütőbe tegyük be körülbelül 15 percre, míg barnára sül. A kukoricakeményítőt 100 g cukorral és a kikapart vaníliarudakkal tegyük egy tálba, keverjük össze, és öntsük fel hideg tejjel, majd tegyük félre. A tojássárgájákat ugyancsak 100 g cukorral habosítsuk fel, majd az előző tejes lével (csak egy kevéssel) hígítsuk egy kicsit a masszát. A tejes keveréket forraljuk fel. Mikor felforrt, folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tojássárgájás keveréket is és sűrítsük be puding állagúra.

Ezután öntsük egy tálba és fóliázzuk le! Várjunk, amíg langyos lesz.
Miután lehűlt, tegyük nyomózsákba (körülbelül 4 mm-es átmérő), és a fánkok oldalába nyomva a csövet, töltsük fel őket. Halmozzuk a fánkokat egymásra, majd készítsük el a csokoládé öntetet.
Olvasszuk fel a csokoládét egy lábasban, és a tejszínt egy másikban forraljuk fel. Amikor a tejszín felforrt, csorgassuk bele a csokoládét, és keverjük addig, amíg sima nem lesz. Ha túl sűrű a szósz, egy kevés tejszín hozzáadásával hígíthatunk rajta. A szószt öntsük a fánkok tetejére.

Elkészítése: körülbelül 90 perc.

 

Szerző: Ehmann Sára

Oldalak

Recept
Sztárok
Solti Ádám számára most minden a színház, és a család körül forog. A Madách Színház színésze ritkán enged ilyen mélyen bepillantani a kulisszák mögé – most azonban őszintén mesélt szerepekről,...
Lifestyle
Megint egy új kifejezés a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, amit meg kell jegyezni. Ez tényleg világszintű mérföldkőnek számíthat.
Sztárok
Azt is megkérdezték Zacher Gábortól, hogy ha választani kell, akkor a bejgli, vagy a zserbó a nyerő nála.
Christmas
Azt hihetnéd, hogy olyan karácsonyi díszítést használsz, amilyet csak akarsz, de a HungaroControl és a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság figyelmeztetést adott ki.
Lifestyle
A téli hónapokban kevés dolog esik olyan jól, mint egy forró, gőzölgő krémleves, amely egyszerre melenget, táplál és kényeztet. Most eláruljuk, mi az istenien finom és selymes levesek titkos...
Lifestyle
A 17. században már Európában is elterjedt, sőt hétköznapi szokásnak számított, hogy a férfiak magas sarkú cipőt hordtak, de vajon honnan ered ez a trend, és milyen praktikus célokat szolgált a...