Recept

Dobostorta - Az eredeti recept

A dobostorta megalkotója Dobos C. József (1847-1924), híres pesti cukrászmester volt. 1884-ben készítette a róla elnevezett édességet, és nem titkolt célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető maradjon.

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét fele rész cukorral kemény habbá verjük, a maradék cukorral habosra kavarjuk a sárgáját. A fehérjét a sárgájába óvatosan belekeverjük és óvatosan hozzáadjuk a lisztet és a megolvasztott vajat. Olajozott, lisztezett sütőlemezre hat darab egyforma méretű, vékony, kerek lapot kenünk. 180 fokon sütjük.

A krém

A cukrot 0,5 dl vízzel felfőzzük, majd langyosra hűtjük. A vajat a kakaóval simára keverjük és a langyos cukorszirupot fokozatosan belekeverjük, majd jól kihűtjük. A már lehűlt krémbe végül beletesszük a rumot és a vaníliás cukrot.

A karamellbevonat

A cukrot a citromlével egy edényben, állandó keverés mellett addig melegítjük, amíg karamellizálódik. Ekkor az egyik lapra ráöntjük a karamellt, és gyorsan elsimítjuk egy megvajazott pengéjű

Video Itt a nagy 2026-os szerelmi horoszkóp: érzelmi áttörések éve jön

Hozzávalók

A tésztához

  • 6 tojás
  • 12 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 3,5 dkg olvasztott vaj

A krémhez

  • 12 dkg kristálycukor
  • 15 dkg vaj
  • 4 dkg kakaó
  • 10 dkg vaníliás cukor
  • 1 evőkanál rum

A karamellbevonathoz

  • 15 dkg cukor
  • 1 kávéskanál citromlé

Elkészítés

A piskóta

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét fele rész cukorral kemény habbá verjük, a maradék cukorral habosra kavarjuk a sárgáját. A fehérjét a sárgájába óvatosan belekeverjük és óvatosan hozzáadjuk a lisztet és a megolvasztott vajat. Olajozott, lisztezett sütőlemezre hat darab egyforma méretű, vékony, kerek lapot kenünk. 180 fokon sütjük.

A krém

A cukrot 0,5 dl vízzel felfőzzük, majd langyosra hűtjük. A vajat a kakaóval simára keverjük és a langyos cukorszirupot fokozatosan belekeverjük, majd jól kihűtjük. A már lehűlt krémbe végül beletesszük a rumot és a vaníliás cukrot.

A karamellbevonat

A cukrot a citromlével egy edényben, állandó keverés mellett addig melegítjük, amíg karamellizálódik. Ekkor az egyik lapra ráöntjük a karamellt, és gyorsan elsimítjuk egy megvajazott pengéjű késsel, mert hamar megszilárdul.

Az öt lapot megkenjük a krémmel, a hatodik lapot bevonjuk karamellizált cukorral. Ha elsimítottuk a karamellt, akkor vágjuk egyenlő szeletekre és a tésztalappal együtt helyezzük rá a kész tortára. Oldalát megszórhatjuk darált dióval vagy mandulapelyhekkel.

Ezt is ajánljuk: Trüffel torta - Katt ide!

Fotó: annabutrym.pl

Oldalak

Recept
Sztárok
Még azok is képesek néha egy-egy baklövést elkövetni a ruhaválasztásukat illetően, akiknek egyébként a kisujjukban van a divat – ez pedig a mindig tökéletes külsejű Katalin hercegnére is igaz.
Lifestyle
Fashion&Beauty
Az Emily Párizsban főszereplőjének védjegye, hogy mindig extravagáns, látványos, valamint színpompás outfiteket állít össze, ez a stílus pedig a valóságban sem áll messze a karakter...
Egészség
Sokan nem figyelnek rá eléggé, pedig az agyunk egészsége rendkívül fontos.
Utazás
Magyarország közútjain érdemes lesz figyelni a mai naptól, már a rendőrség is kiadta a figyelmeztetést!
Fashion&Beauty
Az idei téli válogatásban olyan darabokat gyűjtöttünk egybe, amelyek egyszerre praktikusak, stílusosak és karakteresek, így bármilyen alkalomra könnyedén beilleszthetők a ruhatárba.