Csülök pékné módra - Ellestük a legmenőbb éttermek receptjét

A hagyományos magyar étel sok konyha kedvence, azonban most mutatunk egy olyan receptet, amit egy neves konyhafőnök mutatott nekünk, és amitől olyan ízletes lesz a csülök, mintha a mennyországból ereszkedett volna le hozzánk!

Hozzávalók (4 főre)

A tepsis húshoz

  • 1,5 kg nyers, csontos sertéscsülök
  • só, bors
  • 4 ek olvasztott vaj
  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1 kg burgonya
  • 1 ek méz

A körethez

  • 1 kisebb fej lilakáposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 birsalma
  • só, bors
  • fehér borecet
  • 2 ek cukor

Elkészítés

A csülköket tisztítsuk meg, kapargassuk le az esetleges rajta maradt szőröket, majd sózzuk, borsozzuk és előmelegítjük a sütőt 180 fokosra. A vöröshagymát, fokhagymát meghámozzuk és nagyobb darabokra vágjuk, majd a babérlevéllel a csülök köré szórjuk és felöntjük a borral. A csülköt a vajjal megkenjük, majd lefedjük vagy lefóliázzuk és 2 óra alatt puhára pároljuk. A csülök a bor párájában nagyon finom ízt fog kapni, sokkal különlegesebb lesz, mintha csak simán sütnénk. Miközben sül, hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk nagyobb gerezdekre. Amint kivettük a tepsit, leöntünk a csülök szaftjából és bönciben elkeverjük a mézzel. Emeljük ki a csülköt és a hagymákkal és szósszal elegyengetve adjuk hozzá a nyers burgonyát. A csülköt mielőtt visszatennénk a szaftos ágyra, írdaljuk be, hogy a bőrét hogy ropogósra sülhessen, majd alaposan kenjük be a mézes szósszal. Tegyük vissza a sütőbe további 1 órára, és negyed óránként kenjük meg a mézes szafttal. Ameddig sül, elkészíthetjük a birsalmás lilakáposztát. A birsalmát hámozzuk meg és reszeljük le. A felvágott vöröshagymát kezdjük el pirítani, majd adjuk hozzá a birsalmát és a cukrot. Pároljuk 10 percig, majd a vékonyra szeletelt lilakáposztát is tegyük hozzá. Fedő alatt 20 perc alatt pároljuk készhez, majd kb 2 evőkanálnyi fehér borecettel egyensúlyozzuk ki az ízeket. Sózzuk, borsozzuk. A sült csülök mellé tálaljuk ki a hagymás burgonyát és a lilakáposztát és élvezzük az éttermi ízeket.

Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!

Fotó: thisweeknews.com

Oldalak

  • 1
  • 2