Recept

Bográcsgulyás Gundel Károly 1934-es szakácskönyvéből

Ha egy igazán magyaros és laktató ételre vágyunk, akkor tökéletes választás.

A lehetőleg lédús húsból kb. 1,5-2 cm-es kockákat vágunk. Ezután a felolvasztott zsírban az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk. Ezután a hőfokot csökkentve, a nem túl forró hagymás zsírban a fűszerpaprikát gyorsan elkeverjük, rátesszük a húst, megsózzuk és tovább pörköljük. Ha a hús leve elfőtt, hozzáadjuk a köménymaggal együtt apróra vagdalt fokhagymát, és mindig csak kevés vizet adva alá, fedő alatt, mérsékelt tűzön, időnként megkeverve, pároljuk. A hús tehát ne főjön, hanem rövid lében, gőzben puhuljon.

Közben a burgonyát, a zöldpaprikát, a paradicsomot kb. 1 cm-es kockára vágjuk, és elkészítjük a csipetkét. Mielőtt a hús teljesen megpuhulna, levét annyira elpárologtatjuk, hogy csak zsírja maradjon meg. Hozzátesszük a burgonyát, jól elkeverve eg

Video Horányi Juli, Tóth Vera, Mihályfi Luca: Tényleg nehezebb nőként a zeneiparban?

Hozzávalók

  • 1 kg marha színhús
  • 80 g sertészsír
  • 300 g vöröshagyma
  • 20 g fűszerpaprika
  • köménymag
  • fokhagyma
  • 1 kg burgonya
  • 140 g zöldpaprika
  • 60 g friss paradicsom
  • 6 adag csipetke

Elkészítés

A lehetőleg lédús húsból kb. 1,5-2 cm-es kockákat vágunk. Ezután a felolvasztott zsírban az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk. Ezután a hőfokot csökkentve, a nem túl forró hagymás zsírban a fűszerpaprikát gyorsan elkeverjük, rátesszük a húst, megsózzuk és tovább pörköljük. Ha a hús leve elfőtt, hozzáadjuk a köménymaggal együtt apróra vagdalt fokhagymát, és mindig csak kevés vizet adva alá, fedő alatt, mérsékelt tűzön, időnként megkeverve, pároljuk. A hús tehát ne főjön, hanem rövid lében, gőzben puhuljon.

Közben a burgonyát, a zöldpaprikát, a paradicsomot kb. 1 cm-es kockára vágjuk, és elkészítjük a csipetkét. Mielőtt a hús teljesen megpuhulna, levét annyira elpárologtatjuk, hogy csak zsírja maradjon meg. Hozzátesszük a burgonyát, jól elkeverve együtt pirítjuk, míg üvegesedni kezd, majd felöntjük csontlével és beletesszük a zöldpaprikát, paradicsomot. Ha a burgonya puhulni kezd, tálalás előtt belefőzzük a csipetkét. A végső mennyiséget csontlé vagy víz hozzátételével szabályozhatjuk, majd utána ízesítjük.

Fotó: fansfoodseverin.es

Oldalak

Recept
Lifestyle
Nem csak a karrier, a magánéletük szempontjából is katasztrofális hónap vár rájuk.
Home&Design
Egy otthon lehet elegáns és időtálló, mégis friss és izgalmas – a profik megmutatják, milyen elemekkel tudod kiemelni, hogy ne olvadjon bele a megszokottba.
Sztárok
Katalin hercegné isteni stílusa folyamatosan formálódik, így nem csoda, hogy Vilmos herceg felesége idővel megvált néhány, egykor nagyon kedvelt darabjától.
Sztárok
A 80-as évek ikonikus sztárja, Beverly D’Angelo, most is képes meglepni a rajongókat: a legutóbbi Los Angeles-i bevásárlóútján olyan megjelenéssel tűnt fel, hogy sokan első pillantásra fel sem...
Lifestyle
Az állandó kísérőnkön, a Holdon olykor titokzatos fényvillanások jelennek meg. A tudósok sokszor ellentmondanak egymásnak, hogy ezt mi okozhatja.
Lifestyle
Bár a reklámok világától sokszor elkülönítjük a filmeket és sorozatokat, valójában a vászon és a képernyő régóta a marketing egyik legerősebb terepe.