Babka lengyel kuglóf

Sági Szilárd a Kétszersült című műsorban isteni finom kuglófot készített. Íme a recept, hogy Te is elkészíthesd ezt a finomságot!

Hozzávalók:
• 1 ¼ pohár puha margarin
• 2 pohár tej
• 2 csomag (5 g) aktív száraz élesztő
• ½ pohár meleg víz (45 °C)
• 5 db tojás
• 4 tojássáárgája
• 1 pohár fehér cukor
• 1 teáskanál só
• 1 teáskanál vanília aroma
• 1 evőkanál narancslikőr (tetszés szerint)
• 3 evőkanál reszelt narancshéj
• 1 evőkanál reszelt citromhéj
• 10 pohár liszt
• 1 ½ pohár kisszemű magtalan mazsola
• ½ pohár mazsola
• ½ pohár aranymazsola
• 1 pohár vágott, blansírozott mandula
• ½ pohár barnacukor
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• 1 pohár liszt

 

Elkészítés:
1.Az élesztőt tegyük egy kis tálba, öntsük fel meleg vízzel, majd kanállal keverjük meg, hogy eloszlassuk. 2-3 percig állni hagyjuk.
2. Egy kis serpenyőben forraljuk fel a tejet. Adjunk hozzá egy csészényi vajat, vagy margarint és olvadásig keverjük. Tűzről levéve addig hűtjük, míg langyos nem lesz.
3. A tojássárgákat és a négy tojást keverőtálban elektromos mixerrel felverjük. Cukrot és sót adunk hozzá, és addig verjük, míg a keverék kemény és fehér nem lesz. Adjuk hozzá a vanília aromát, a narancslikőrt, gyümölcshéjakat és az élesztős keveréket. Vegyítsük mindezt össze. Fokozatosan adjunk hozzá és keverjünk bele 4 pohár lisztet. A mixer közepes működtetése mellett a tejes keveréket és 4 pohár lisztet felváltva adagoljuk. Ha a tészta ragadós, még maximum egy pohárnyi lisztet hozzáadhatunk. Keverjük hozzá az aszalt ribizlit, mazsolát, arany mazsolát és a mandulát.


4. Tegyük a tésztát egy nagy, tiszta edénybe. Egy nagy fakanállal körülbelül 8-10 percig dagasszuk a tésztát, amíg az el nem válik a kanáltól. Egy kivajazott edénybe helyezzük át a tésztát és fedjük be folpackal. 1-2 órára meleg helyre tesszük kelni, amíg feljön a tál tetejére. Ezután nyomkodjuk le a tésztát, fedjük be újra a tálat és hagyjuk újra megkelni.
5. Vajazzunk ki 3 piskótaformát. Egy kis tálban egy pohár lisztet, 4 evőkanálnyi vajat vagy margarint, barnacukrot és fahéjat összevegyítünk. Ez lesz a bevonat. Egyenletesen oszlassuk szét mindhárom formában.
6. 175 fokra előmelegítjük a sütőt.
7. Még egyszer nyomkodjuk le a tésztát. Helyezzük egy enyhén lisztezett felületre. Dagasszuk egy percig. Vágjuk el három egyenlő részre és tegyünk 1-1 adagot a formákba. Lazán lefedjük folpakkal és hagyjuk, hogy feljöjjön a tészta a formák tetejére. A megmaradt tojással kenjük be az összes tészta tetejét.
8. 175 C-on körülbelül 30-45 percig sütjük, míg aranybarna, és ütögetésre kicsit kongó hangja nem lesz. Miután megsült, egyből fordítsuk ki a kenyeret a formából, mert különben odaragad. Kihűtjük.

 

A videóban az észt húspogácsa, majd a kuglóf elkészítése látható

Kétszersült minden szombaton a FEM3 műsorán.

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Az Oroszlán segítséget kap a vágya megvalósításához. Íme a májusi előrejelzésünk!
Fashion&Beauty
Ha a leggingsekre gondolunk, általában az edzés jut először eszünkbe, valójában viszont néhány tanácsot megfogadva rengetegféle szettet összeállíthatunk a segítségükkel.