Recept

Babka lengyel kuglóf

Sági Szilárd a Kétszersült című műsorban isteni finom kuglófot készített. Íme a recept, hogy Te is elkészíthesd ezt a finomságot!

Hozzávalók:
• 1 ¼ pohár puha margarin
• 2 pohár tej
• 2 csomag (5 g) aktív száraz élesztő
• ½ pohár meleg víz (45 °C)
• 5 db tojás
• 4 tojássáárgája
• 1 pohár fehér cukor
• 1 teáskanál só
• 1 teáskanál vanília aroma
• 1 evőkanál narancslikőr (tetszés szerint)
• 3 evőkanál reszelt narancshéj
• 1 evőkanál reszelt citromhéj
• 10 pohár liszt
• 1 ½ pohár kisszemű magtalan mazsola
• ½ pohár mazsola
• ½ pohár aranymazsola
• 1 pohár vágott, blansírozott mandula
• ½ pohár barnacukor
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• 1 pohár liszt

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el

 

Elkészítés:
1.Az élesztőt tegyük egy kis tálba, öntsük fel meleg vízzel, majd kanállal keverjük meg, hogy eloszlassuk. 2-3 percig állni hagyjuk.
2. Egy kis serpenyőben forraljuk fel a tejet. Adjunk hozzá egy csészényi vajat, vagy margarint és olvadásig keverjük. Tűzről levéve addig hűtjük, míg langyos nem lesz.
3. A tojássárgákat és a négy tojást keverőtálban elektromos mixerrel felverjük. Cukrot és sót adunk hozzá, és addig verjük, míg a keverék kemény és fehér nem lesz. Adjuk hozzá a vanília aromát, a narancslikőrt, gyümölcshéjakat és az élesztős keveréket. Vegyítsük mindezt össze. Fokozatosan adjunk hozzá és keverjünk bele 4 pohár lisztet. A mixer közepes működtetése mellett a tejes keveréket és 4 pohár lisztet felváltva adagoljuk. Ha a tészta ragadós, még maximum egy pohárnyi lisztet hozzáadhatunk. Keverjük hozzá az aszalt ribizlit, mazsolát, arany mazsolát és a mandulát.


4. Tegyük a tésztát egy nagy, tiszta edénybe. Egy nagy fakanállal körülbelül 8-10 percig dagasszuk a tésztát, amíg az el nem válik a kanáltól. Egy kivajazott edénybe helyezzük át a tésztát és fedjük be folpackal. 1-2 órára meleg helyre tesszük kelni, amíg feljön a tál tetejére. Ezután nyomkodjuk le a tésztát, fedjük be újra a tálat és hagyjuk újra megkelni.
5. Vajazzunk ki 3 piskótaformát. Egy kis tálban egy pohár lisztet, 4 evőkanálnyi vajat vagy margarint, barnacukrot és fahéjat összevegyítünk. Ez lesz a bevonat. Egyenletesen oszlassuk szét mindhárom formában.
6. 175 fokra előmelegítjük a sütőt.
7. Még egyszer nyomkodjuk le a tésztát. Helyezzük egy enyhén lisztezett felületre. Dagasszuk egy percig. Vágjuk el három egyenlő részre és tegyünk 1-1 adagot a formákba. Lazán lefedjük folpakkal és hagyjuk, hogy feljöjjön a tészta a formák tetejére. A megmaradt tojással kenjük be az összes tészta tetejét.
8. 175 C-on körülbelül 30-45 percig sütjük, míg aranybarna, és ütögetésre kicsit kongó hangja nem lesz. Miután megsült, egyből fordítsuk ki a kenyeret a formából, mert különben odaragad. Kihűtjük.

 

A videóban az észt húspogácsa, majd a kuglóf elkészítése látható

Kétszersült minden szombaton a FEM3 műsorán.

Oldalak

Recept
Sztárok
A színésznő a minap Szaúd-Arábiában járt az idei Red Sea International Film Festival nyitóestjén, ahol egy olyan fekete estélyit viselt, hogy még az állunk is leesett tőle.
Sztárok
Úgy tűnik, Kamilla királyné már rég nem csupán a háttérből figyeli a királyi udvar működését: ő az, aki sokszor irányít, és olyan feltételeket szab, amelyeket olykor a személyzet is ledermedve...
Lifestyle
Christmas
Sokan már műfenyőt választanak karácsonyra az élő helyett, azonban egy dologról el szoktak feledkezni.
Lifestyle
Cikkünkben összegyűjtöttünk minden hasznos információt a cumi elhagyásról, hogy a búcsú pillanata ne könnyekkel teli legyen, hanem a kicsik fejlődésük egyfajta lépcsőjeként, büszkén tekinthessenek...