Az olasz nők konyhatitkai

Nem elég, hogy ott van nekik a tenger, a napsütés: azt tartják róluk, hogy lassabban öregednek és kisebb eséllyel híznak el. De mi a titkuk?

Hogyan lehetséges ez? Hiszen mindenki tudja róluk, hogy a hosszú szieszta után csak este kilenc óra környékén kezdenek vacsorázni – ez a főétkezésük, ami akár éjfélig is eltarthat; a késői vacsoráról márpedig azt tanultuk, nem egészséges. Éppen ez a hosszan elnyújtott étkezés jelenti azonban az egészség – egyik – kulcsát: a mediterrán világban tulajdonképpen ismeretlen fogalom a rohanás, és bár a gyorséttermek ide is betörtek, még mindig nem olyan népszerűek, mint a tengerentúlon. Az olasz államvezetés például céljának tartja, hogy megóvja a fiatalokat a gyorséttermi étkezés negatív hatásaitól: reklámkampányokkal igyekeznek a gyerekeket az egészségesebb táplálkozásra nevelni.

 

Mert az olaszoknak minden lehetőségük megvan a zsírszegény étkezésre: az ország földrajzi fekvéséből adódóan sokkal szélesebb a gyümölcs- és zöldségfélék kínálata. Étkezésük alapját (a napi energiaszükségletük mintegy 55%-át) tehát a növényi eredetű nyersanyagok, gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék alkotják; a fehérjeszükségletüket pedig elsősorban halból, másodsorban friss tejtermékekből és csirkehúsból nyerik – a görögökhöz hasonlóan az olaszokra sem túl jellemző a vörös húsok fogyasztása. A fehérje napi energiaszükségletük 15%-át teszi ki, a maradék 30% pedig növényi eredetű zsiradék, pontosabban olívaolaj. Ez tulajdonképpen megfelel a táplálkozási tanácsadók ajánlásának.

Felmerül a kérdés: az olaszok híresek a tésztáikról, hogy lehet, hogy az olasz nők nem híznak attól, amitől mi igen? A megoldás a tészta alapanyagában rejlik, hiszen náluk durumbúzából készül. Ennek magasabb a rosttartalma, mint a hagyományos lisztnek, illetve a felszívódása is más. A pizzára pedig jellemzően nem sonka és kolbász, hanem zöldség kerül. (Gondoljunk csak az eredeti nápolyi pizzára!)

A magasabb hőmérséklet jótékony hatása a kisebb étvágy – hisz ezért is várjuk a nyarat. A mediterrán területeken a melegebb hónapokban még több gyümölcsöt fogyasztanak, mint általában. Titkuk még, hogy ritkán párosítják a szénhidrátot a fehérjével, magasan fejlett étkezési kultúrájuknak köszönhetően pedig nem jellemző a rágcsálnivalók majszolása a TV előtt például. Cukrozott üdítők helyett inkább vizet fogyasztanak, étkezéseiket pedig kis mennyiségű bor kíséri, ami a szakértők szerint szintén hozzájárulhat az egészségesebb és hosszabb élethez.

Amellett tehát, hogy az olaszok étrendje kevésbé hizlal, az egészségre gyakorolt pozitív befolyása miatt is érdemes a figyelemre: a kutatások bebizonyították, hogy a mediterrán tájak lakóinak étrendje 9%-kal csökkenti az esélyt a szívbetegségre, 13%-kal a Parkinson- és Alzheimer-kórra, valamint 6%-al a rákra. Nem kell azonban Toszkánáig utaznunk, hogy tapasztaljuk az olaszok étrendjének jótékony hatását, hiszen a táplálkozási szakemberek összeállítottak az úgynevezett mediterrán diétát. A Földközi-tenger környékén élő népek étrendjét vették alapul, a legfőbb élelmiszerek tehát a hal, a zöldségek, a fokhagyma, kis mennyiségű vörösbor, valamint extra szűz olívaolaj. Ez nem az a szigorú értelemben vett diéta, ami csak önkínzás mellett tartható: nem kell kalóriákat számolgatni vagy szigorú étrendet tartani, azonban a sajt és az édességek mértékkel fogyasztandók. Az olaszok semmit nem sütnek zsírban, kizárólag olívaolajban vagy a saját zsiradékában; ennek megfelelően ügyeljünk arra, hogy mi is zsírszegény módon készítsük el fogásainkat. Kiemelkedő fontosságú még az alapanyagok frissessége: a mediterrán étkezésre nem jellemző, hogy bármilyen alapanyagot a hűtőből varázsolnának elő, ahogy a túl erős fűszerezés sem.

Végül elmondhatjuk, hogy nemcsak az ételek alapanyaga, hanem a fogyasztásuk módja is pozitív irányba befolyásolja a szerencsés olasz nők alakját és egészségét: rendszeresen étkeznek, kis adagokban, mértékkel; ami szintén főként a fantasztikus étkezési kultúrájuknak tudható be, tanuljunk hát tőlük!
 

Oldalak

Utazás
A legendás festmény előtt évek óta túlzsúfoltság van.
Lifestyle
Az átalakult Twitter és az X került reflektorfénybe egy felhívás kedvéért, ami ugyebár Elon Musk tulajdona. Aki kitalálta a poént, azt Musk akár fel is veheti a marketing csapatába.
Lifestyle
Bár jó ötletnek tűnhet az erős, zsíroldó hatású mosogatószerrel áttörölni bizonyos felületeket, hogy eltávolítsuk a makacs szennyeződéseket, lehet, hogy akár végleg tönkretesszük vele az adott...