Hamis viszki, könnyű nőcskék és korrupt zsaruk - 5 érdekes tény a szesztilalom idejéről

Miután 1919-ben bevezették az USA-ban a szesztilalmat, új korszak kezdődött az amerikaiak életében, amely a józan életmód helyett a törvény kijátszásáról és a kiskapuk kereséséről szólt. Íme, öt példa arra, hogy milyen hatással volt az amerikai társadalomra a csaknem másfél évtizedig tartó szesztilalmi időszak.

Létrejött a modern olasz maffia

Bár a tilalom előtt is létezett a Cosa Nostra, vagyis a „mi ügyünk” fedőnéven emlegetett olasz-amerikai maffia, a szesztilalom évei alatt hatalmas erőre kapott a hírhedt bűnszervezet. Kialakult az öt New York-i maffiacsalád, Chicago városát pedig Al Capone tartotta rettegésben. A gengszterek rengeteg pénzt kerestek a szeszcsempészettel és az illegális ivók üzemeltetésével.

Megjelentek a „speakeasy-k”

A szesztilalom miatt a törvényes bárok és szalonok bezártak, így az inni vágyók legtöbbször az olasz maffia által üzemeltetett illegális csehókba jártak. A bohém, dekadens húszas években ezek a hírhedt helyek adtak otthont a pezsgő társadalmi életnek, de mellette olyan jelenségek is megszokottak voltak a titkos kocsmákban, mint a prostitúció és a szerencsejáték.

Kialakult a jazz kultúra

A háborút követő ’20-as éveket jazzkorszakként is ismerjük, ezen időszak jelszava a hedonizmus, az életöröm volt, amely az alkoholtilalom miatt a zenei stílusban, a divatban és a kultúrában is megmutatkozott. Az illegális kocsmákban virágzott az újdonságnak számító zenei műfaj, miközben olyan legendák váltak híressé, mint Louis Armstrong. A rövid szoknyás, bubifrizurás lányok felszabadultan charlestont és szvinget táncoltak az illegális krimókban, míg a fiúk csempészett whiskey-vel és cigarettával a kezükben kártyáztak.

Oldalak

Ez a tartalom olyan elemeket is tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek. Ha azt szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A javasolt szűrőprogram ide kattintva elérhető.

Szólj hozzá Te is!