Fess úgy, mint a profik! - Szakértői tippek a tökéletes eredményért

A tavasznál keresve sem találhatnál ideálisabb időszakot arra, hogy belevágj a festésbe, és ezáltal megvalósítsd elképzeléseidet! Podmaniczki „Szobafestő” Attila tippjei most segítenek abban, hogy a festés gyors, biztonságos és egyszerű legyen. (x)

Egy ideje már azon gondolkodsz, milyen jó is lenne kicsit újjá varázsolni az otthonodat? Például mennyire szuper volna átszínezni a falakat. Csak nem mersz belevágni, mert attól tartasz, hogy túl macerás az egész, meg amúgy sem vagy egy nagy festő-szakértő. Pedig egyáltalán nem ördöngösség a dolog és már azzal is hatalmas változást érhetsz el, ha a lakásban csupán egyetlen felületet öltöztetsz új köntösbe!

1. Tökéletes időzítés

Ahhoz, hogy könnyen, gyorsan száradjanak a falak, a legideálisabb a tavaszi időszak, hiszen ilyenkor már tartósan 10 fok fölött van a hőmérséklet. A kánikulát jobb elkerülni, hiszen ekkor a festékanyag gyorsan beszárad, és nehezebb felhordani az anyagokat a felületre.

2. Védelem

Hogy megvédjük a bútorokat, minden mozgatható elemet távolítsunk el a munkaterületről. Emellett vonjuk be takarófóliával a padlót, az ablakokat, és az esetlegesen ott maradt berendezést. Ne felejtsük el felragasztani maszkolószalagot a kapcsolókra, az ajtó- és ablakkeretekre, illetve az élekre is.

3. Minőségi eszközök

A szép végeredmény egyik titka a minőségi alapanyagokban és eszközökben rejlik, ezért ne spóroljunk ezek beszerzésén! Mindig az adott festékhez válasszunk ecsetet vagy hengert, és vegyük figyelembe a festék dobozán lévő utasítást is.

4. Első a biztonság!

Nagyon fontos, hogy mindig ügyeljünk a biztonságra. Mielőtt felmennénk a létrára, ellenőrizzük az állapotát, és hogy stabil-e, meg tudjuk-e támasztani jól a talajon. Semmiképp ne papucsban vagy mezítláb másszunk fel rá, viseljünk inkább cipőt! Ne vigyünk fel a magasba nehéz vödröket, csak kisebb adag festékkel dolgozzunk.

5. Jó alap, egyenletes eredmény

Mielőtt nekiállunk a festésnek, érdemes portalanítani és mélyalapozni a felületet, annak érdekében, hogy a festékréteg megfelelően tapadjon, és a fal szívóképessége optimális legyen. Ha körültekintően készítjük elő a felületet, elkerülhetjük, hogy például csíkos legyen.

6. A falak állapota és funkciója

Már a megfelelő festék kiválasztása is fél siker, hiszen rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg ezen a lépésen. Hogy egyrétegben is használható vagy több réteget igénylő alapanyagot teszünk a kosarunkba, az a fal állapotától is függ. Nem mindegy például, hogy egy újszerű, tiszta, fehér felületről van szó vagy egy korábban többszörösen átfestett falszakaszról. De az is befolyásolhat minket a vásárlásban, hogy milyen igénybevételnek van kitéve a felület.

Előterekbe, gyerekszobákba, konyhákba érdemesebb mosható, dörzsölhető festéket választani, például a Poli-Farbe Platinum matt latex falfestéket. Jó döntés az egyrétegben is felhordható, csepegésmentes beltéri Poli-Farbe Platinum termék, amelynek extra nagy fedőképessége tartós felületet és színt biztosít. A megfelelő árnyalat érdekében végezzünk kisebb felületen próbafestést, majd száradás után eltérő fényviszonyokban is nézzük meg az felhordott színeket.

7. Vegyük komolyan az utasításokat!

Tartsuk be a gyártó által a festékdobozon jelölt száradási időt és a javasolt hígítási arányokat! Ha túl hamar látunk neki a következő réteg felhordásának, előfordulhat, hogy a festés hibás, és csúnya lesz a nedves falréteg miatt. Mindenképpen érdemes sokat szellőztetni!

8. Saját- és környezetünk védelme

Munka közben – különösen, ha poros vagy erősen maró anyagot használunk – feltétlenül viseljünk maszkot. De ne feledkezzünk meg a környezetünkben élőkről sem: gyerekek, idősek és háziállatok ne tartózkodjanak a helyiségben, miközben dolgozunk.

9. A mennyezet

A mennyezetfestéshez érdemes teleszkópos nyelet használni, csak a gyakorlott felújítók használjanak létrát. Ha lehetőség van rá, nappali fénynél végezzük ezt a munkafolyamatot, és mindig a bejövő fény (tehát az ablakok) irányából haladjunk befelé.

10. A maszkolószalag helyes használata

Ha maszkolószalagot használtunk a széleknél vagy minták rajzolásához, félszáraz állapotban húzzuk le a felületről. Határozott, folytonos mozdulattal 45 fokos szögben tartva a szalagot.

+ 1 Tipp: Ha például a gyakorlati megvalósítást illetően akadtál el, nem tudod a választ például arra, hogyan érdemes festékmennyiséget kalkulálni vagy milyen szempontok szerint érdemes festéket választani, kérd ki Podmaniczki „Szobafestő” Attila tanácsát, aki online is elérhető vagy lesd el tőle a lépéseket az alábbi videóból!

Fess és utazz a Poli-Farbéval!

Amszterdam, London, Párizs, Prága vagy Róma? Hová utaznál szívesen? 2019. március 18. és augusztus 31. között érdemes a nyereménymatricával ellátott Poli-Farbe Platinum és Poli-Farbe Platinum matt latex 2,5 és 5 literes kiszerelésű dobozokat keresni a festék-szakkereskedések és barkácsáruházak polcain. A dobozokban egy-egy nyereménykártya található, az ezen található kód biztosítja az esélyt, hogy partnereddel közösen elutazhass az öt európai nagyváros egyikébe. A sorsolás részletei és feltételei, valamint a regisztráció a polifarbe.hu/nyeremenyjatek oldalon érhetőek el.

Fotók: Poli-Farbe Kft.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!