Lifestyle

Globálisan visszaszorulóban van a dohányzás, de még mindig rengeteg ember halálát okozza

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint az elmúlt években folyamatosan csökkent a dohányzó felnőttek száma, írja az MTI. A világ jó úton halad afelé, hogy 2010 és 2025 között negyedével csökkenjen a dohányzók száma. Két éve, 2022-ben a világon minden ötödik felnőtt dohányzott, miközben az ezredfordulón még minden harmadik.

Évente 8 milliónál is több ember halálát okozza

A dokumentumban a dohányzás elterjedésének tendenciáit vizsgálják 2000-től 2030-ig. Az nem világos, hogy mely dohányipari termékeket vették alapul a vizsgálatban, például szerepelnek-e benne a hagyományos dobozos cigarettánál modernebb Elf Bar vagy elektromos cigaretta. Az adatok mindenesetre azt mutatják, hogy 150 országban sikerült csökkenteni a dohányzást. Ennek ellenére a dohányzással összefüggő halálesetek száma az elkövetkező években valószínűleg magas marad. Ennek az lehet az oka, hogy a dohányzást korlátozó szigorú intézkedések bevezetése és a dohányzással összefüggő halálesetek számának csökkenése között körülbelül harminc év telik el – derül ki a jelentésből. Évente több mint 8 millióan halnak meg a dohányzás miatt, köztük körülbelül 1,3 millió nemdohányzó, ők a passzív dohányzás áldozatai.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint még ha a dohányosok száma tovább csökken is, a dohányfogyasztás 2010 és 2025 közötti 30 százalékos csökkentését nem lehet elérni. Ez várhatóan 56 országban fog megvalósulni.

Hat országban 2010 óta nőtt a dohányfogyasztás: a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Egyiptomban, Indonéziában, Jordániában, Ománban és Moldovában. A WHO szerint a dohányipar még mindig érdekelt az egyre nagyobb terjeszkedésben.

(MTI/Telex.hu)

Egy friss jelentés alapján fennáll a veszélye annak, hogy az ember okozta klímaváltozás miatt végérvényesen tönkremegy a Föld természeti rendszerei közül öt, többek között óriási jégtáblák megolvadását és óceáni áramlatok átalakulását idézve elő – írja az MTI.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Egy egyszerű, fehér pólóra minden nő ruhatárának szüksége van, nem is sejtenéd ugyanis, milyen rengetegféleképpen viselheted.
Egészség
Bár sokan úgy véli, az elektromos cigaretta korántsem olyan káros, mint a hagyományos dohányzás, valójában szintén rengeteg egészségügyi kockázat rejlik mögötte.
Lifestyle
Az egészséges életmód, az állatvédelem és a környezettudatosság jegyében sokan döntenek úgy, hogy áttérnek a vegán étrendre, remélve, hogy ez energikusabb és kiegyensúlyozottabb életet eredményez...