Így érdemes tisztítanod az arcmaszkodat, hogy akár 25-ször is fel tudd venni

Az orr és a száj eltakarására alkalmas védőmaszk mindennapos kellékünk lett a koronavírus-járvány kezdete óta. Ma már tulajdonképpen nincs is olyan háztartás, melyben ne lenne megtalálható. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, milyen módszerrel tisztítjuk-fertőtlenítjük a védekezésben fontos szerepet betöltő eszközöket.

Nem mindegy, hogyan fertőtlenítjük

Az emberiség 2020-ban, a koronavírus-járvány kirobbanásának időszakában kénytelen-kelletlen megbarátkozott az orr és száj eltakarására alkalmas védőmaszkokkal. Mára már tulajdonképpen nincs is olyan háztartás, melyben az arcmaszk ne lenne megtalálható. Természetesen mára számos különböző típusát piacra dobták, maszkok valóságos dömpingjéből válogathat az, aki szeretné maximálisan védeni a saját és mások egészségét, ugyanakkor - mivel egy, a pandémia elleni védekezésben kulcsszerepet betöltő eszközről van szó -, az sem mindegy, hogyan, milyen módszerrel tisztítjuk-fertőtlenítjük a maszkjainkat.

Ez a művelet értelemszerűen azért is elengedhetetlenül fontos, mert minél hatékonyabban, alaposabban tisztítunk egy maszkot, annál több ideig tudjuk viselni, és annál kevésbé szorulunk rá újabb példányok megvásárlására.

Egy izraeli orvosi intézet, a Beth Israel Deaconess Medical Center az Egyesült Államokban található MIT-vel (Massachusetts Institute of Technology) karöltve érdekes kutatásba kezdett. Megpróbálták megtalálni a választ az égető kérdésre: hogyan lehet úgy megtisztítani az arcmaszkokat, hogy aztán többször - akár több tucatszor is - viselhetők legyenek.

Fotó: 123rf

Lapozz, mutatjuk, milyen eredményre jutottak a kutatók!

Oldalak

  • 1
  • 2