Lifestyle

Tömegek dőltek be a francia tudósnak, aki egy kolbászról készült képről állította, hogy egy csillagot talált - fotó

A francia tudós bocsánatot kért, miután egy chorizószeletről készült fotót tweetelt, azt állítva, hogy az egy távoli csillag képe, amelyet a James Webb űrteleszkóp készített.

A Naphoz legközelebbi csillag egy szelet kolbász? Hát, nem!

Étienne Klein, az ünnepelt fizikus, a francia Alternatív Energiák és Atomenergia Bizottság igazgatója múlt héten osztotta meg a spanyol kolbászról készült képet a Twitteren, dicsérve a "részletgazdagságot". "Kép a Proxima Centauriról, a Naphoz legközelebbi csillagról, amely 4,2 fényévre van tőlünk. A képet a James Webb űrteleszkóp készítette. Ez a részletesség... Minden nap egy új világ tárul fel" - közölte több mint 91 ezer követőjével vasárnap. A posztot több ezer felhasználó retweetelte és kommentálta, akik szaván fogták a tudóst.

A dolgok azonban nem egészen úgy alakultak, ahogyan tervezte. Klein később egy másik tweetben elismerte, hogy a kép valójában egy fekete háttér előtt készült közeli felvétel egy szelet chorizóról. "Nos, amikor koktélóra van, a kognitív elfogultságok úgy tűnik, hogy bőven találnak élvezetet... Vigyázz vele! A kortárs kozmológia szerint a Földön kívül sehol máshol nem létezik a spanyol kolbásszal kapcsolatos objektum." Miután az online közösség tagjaitól visszatetszést kapott a tréfa miatt, azt írta: "Egyes kommentek fényében kötelességemnek érzem pontosítani, hogy a Proxima Centauri állítólagos képét bemutató tweet csak vicc volt. Tanuljunk meg óvatosnak lenni a hatalmi pozíciókból érkező érvekkel". Szerdán Klein bocsánatot kért a tréfáért, mondván, hogy szándéka az volt, hogy "óvatosságra intsen az olyan képekkel kapcsolatban, amelyek látszólag teljesen egyértelműek".

Kárpótlásul egy képet tett közzé a látványos Cartwheel-galaxisról, biztosítva követőit, hogy a fotó ezúttal valódi. A Webb-űrtávcső, a valaha az űrbe indított legnagyobb teljesítményű teleszkóp hivatalosan július 12-én kezdte meg tudományos működését. Képes lesz belelátni az exobolygók légkörébe, és az emberi szem számára láthatatlan infravörös fényen keresztül megfigyelni az univerzum kezdete után keletkezett első galaxisok némelyikét.

Forrás: CNN Fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Egy filmbemutató ünnepélyes esemény: ha hivatalosak vagyunk egy ilyen "ceremóniára", nem árt szem előtt tartanunk a dress code-t. Ez azonban néha még az igazi hollywoodi nagyágyúknak is nehezükre...
Sztárok
Fésűs Nelly lánya, Horváth Csenge egyre jobban hasonlít édesanyjára, még az is meglehet, hogy az utcán testvéreknek nézik a dögös édesanyát és gyönyörű lányát.
Lifestyle
A csoki már nem menő, idén a húsvéti nyuszi gyerekkönyvet is hoz!