Lifestyle

Megtalálták a történelem legrégebbi ékszereit - 150 ezer évvel ezelőttről maradhattak fenn

A délnyugat-marokkói Bizmoune-barlangban dolgozó régészek meglepő megállapítást tettek közzé: felfedezték a világ legrégebbi ékszereit. A csapat 33 csigaházból készült tárgyat talált, amelyek 142 000 és 150 000 évvel ezelőttről maradtak fenn.

Csigaházakból készültek

Az apró díszekre 2014 és 2018 közötti ásatásokon találtak rá, és azóta a csapat tudományos elemzéssel erősítette meg a leletek vélhet életkorát. A nyomozást El Mehdi Sehasseh, a rabati Nemzeti Régészeti Tudományok és Örökségvédelmi Intézet végzős hallgatója vezette. Kezdetben nem volt egyértelmű, hogy valóban használati tárgyakról van-e szó, mivel csigaházakból készültek. A kutatók azonban arra a következtetésre jutottak a kagylóban lévő lyukak alapos vizsgálata alapján, hogy valóban ékszerekről van szó, mivel azokat emberi beavatkozás hozta létre szerszám segítségével, majd a darabokat valamilyen kötélre vagy madzagra kötve használtak később, írja az in.hu azt ARTnews cikke alapján.

Csigaház ékszer régi ősi lelet

A régióban korábban sok hasonló gyöngyöt találtak, de egyik sem volt 130 000 évesnél régebbi. A gyöngyöket valószínűleg afrikai törzsek használták, melyekkel lándzsáikra felagggatva díszítették fegyverzetüket. Az ásatásban résztvevő kutatók azonban egészen biztosak abban, hogy a gyöngyöket kommunikációs formaként is használták, ezzel fejezték ki hovatartozásukat az embereket, így családjukon és törzsükön kívül más csoportoknak is tudtak ilyen módon üzenni.

Nem csak filmőrülteknek való! Te mennyit találsz el?

Leadfotó: 123rf.com, Fotó: Abdeljalil Bouzouggar/University of Arizona

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Sajnos számos okból tapasztalhatunk hajhullást életünk során, legyen szó akár a koronavírus szövődményeiről, vagy éppen a mindennapos stresszről. Bármi is az ok, a hajhullás olykor nagyon...
Fashion&Beauty
Egy régiúj hajszíntrend látott napvilágot, amely biztosan megosztó lesz a nők körében. Ha mégis bevállalnád (mert miért ne tennéd), akkor mutatunk néhány képet inspirációként.
Fashion&Beauty
A miniszoknyák nemrégiben újra visszajöttek a divatba. De azt tudtad, hogy korábban a feminizmus egyik jelképe volt ez az ikonikus darab?