Lifestyle

Karácsonyig akár százezer magyar ember veszítheti el a munkáját: tömeges elbocsátások jöhetnek

A megemelkedett rezsiárak mellett sorra húzzák le a redőnyt éttermek és üzletek is, hiszen nem tudnak annyi bevételt termelni, hogy túléljenek. Ez azt is jelenti, hogy tömegek veszítik el az állásukat. Mindez télen fog tetőzni, amikor beindul a fűtés is.

Minden sokkal drágább

Nyáron még a munkaerőhiányról szóltak a hírek, még a magas bérek mellett is kialakultak hiányszakmák, mint például a buszvezető, szakács, pincér vagy bolti eladó. Most azonban fordul a kocka, úgy tűnik, a munkavállalóknak fog nehézséget okozni a munkahelyük megtartása, ugyanis azok sorra fognak megszűnni.

A pénzromlás mértéke évek óta az Európai Uniós átlag felett van hazánkban, az utóbbi egy évben pedig 18,6 százalékos általános áremelkedés volt tapasztalható. Ez legjobban az élelmiszereken látszik, az Eurostat szerint Magyarországon idén 65 százalékkal drágább a kenyér, mint tavaly, míg az unióban ez a százalék átlagosan a 20-at sem éri el. A kenyér mellett a tej és tejtermékek ára is közel 50 százalékkal nőtt. Szakértők szerint jövő augusztusig még 15 százalékkal emelkedhetnek az élelmiszerárak, ami több szektorra is kihat. Vannak és lesznek olyan éttermek, kisebb élelmiszerláncok, akik nem tudják kitermelni azt az összeget havonta, amiből fedezni tudnák az egyre növekvő kiadásaikat, így egyetlen lehetőségük marad, hogy bezárnak.

Ezzel együtt rengeteg ember veszíti majd el a munkahelyét, mindez karácsonyig tetőzhet. Emellett a kisebb szolgáltatóknak a rezsiárakkal is meggyűlik majd a baja, ami szintén akkora többletkiadáshoz vezethet, hogy nem éri meg nekik tovább működtetni az üzletet. A munkáltatók igyekeznek majd csökkenteni a kiadásaikat, ami sok esetben a munkavállalóknak való felmondást is jelenti. A pár hónappal ezelőtti történelmi munkaerőhiányból így nemsokára nagyfokú munkanélküliség lesz, ami komoly károkat okozhat a társadalom egyes szegmenseiben.

Forrás: RTL.hu Fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
A 2022-es Dancing with the Stars ezúttal is egy hatalmas, fergeteges hangulatú élő show-al zárult, ahol a nézők óriási meglepetéseknek lehettek szemtanúi, az est végén pedig az is kiderült, melyik...
Fashion&Beauty
Rengeteg olyan kombináció van, ami felvéve tökéletesen kiegészíti egymást. Ilyen a következőkben bemutatott ing-baseball sapka párosítás is, amivel tele van jelenleg minden közösségi oldal.
Sztárok
Katalin hercegné már túl van a negyedik X-en, emellett három gyermeket is a világra hozott, de továbbra is kirobbanó formában van, így nem meglepő, hogy sokan kíváncsiak arra, vajon mivel éri ezt el.