Lifestyle

Te is több műszakban dolgozol? Akkor van számodra egy lesújtó hírünk

Egy friss kutatás vázolja fel, hogyan hat a fizikai és mentális egészségünkre, ha huzamosabb időn keresztül több műszakban végezzük a munkánkat.

Rengeteg egészségügyi kockázatot rejt magában

Sajnos számos olyan munkaterület van, mely nemes egyszerűséggel megköveteli az embertől, hogy több műszakban - olykor-olykor bizony éjszakánként is - dolgozzon. Bár sokak számára nem jelent különösebb problémát a rendhagyó munkarendre való áttérés, már eddig is temérdek olyan kutatás látott napvilágot, mely egyértelműen rámutatott, hogy ez az életmód rengeteg egészségügyi kockázatot rejt magában. A több műszakos munkavégzés a szakemberek szerint fokozza az álmatlanságot, a túlzott aluszékonyságot, de a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, sőt bizonyos daganattípusok kialakulásában is jelentős szerepe lehet. Azt viszont már kevesebb kutatás igyekezett feltárni, hogy vajon a munkavégzésnek ez a módja miként befolyásolja a kognitív képességeket, a mentális folyamatokat, vagy épp a memóriát.

Most osztrák kutatók igyekeztek körüljárni az izgalmas, ám mindeddig csekély érdeklődés övezte kérdést. Tizennyolc olyan tanulmányt vettek górcső alá, melyek 2005 és 2020 között születtek. Több mint 18 ezer, 35 éves átlagéletkorú résztvevő adatait elemezték, a tanulmányokban a legkülönbözőbb szakmák képviselőit vizsgálták (az egészségügyi dolgozóktól az informatikusokig), s a szakemberek végül különösen értékes, ám meglepő felfedezésre jutottak.

Fotó: 123rf

Lapozz tovább, a cikk folytatódik!

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Összesen 16 pálinkaház nevezett 103 tétellel - máris mutatjuk, mely pálinka lett idén az ország legjobbja.
Egészség
Egy új kutatás igyekezett megválaszolni a kérdést, ami voltaképpen az ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget.
Fashion&Beauty
A télnek van az a bosszantó hátránya, hogy ilyenkor sokkal szárazabb a bőrünk, és az ajkaink is könnyebben kicserepesednek.