Kezdődik a szúnyog szezon, a ruháddal is vonzhatod őket: ez a négy szín mágnesként tapasztja rád a vérszívókat

A szúnyogok vérbeli ragadozók, hiszen remek szaglásuk mellett a vizuális ingereket is kitűnően érzékelik. Egy amerikai kutatócsoport szerint a vérszívók bizonyos színekre jobban érzékenyek.

Egyes színek nagyon is érdeklik a szúnyogokat

A Washingtoni Egyetem kutatócsoportja szerint az eddig gondolt feltevéssel ellentétben, miszerint a szúnyogok csak a kifújt szén-dioxidot érzékelik, mikor zsákmányt keresnek, valójában a vérszívó rovarok bizonyos színekre és vizuális mintákra is érzékenyek. Ugyan a szén-dioxidot már méterekről megérzik, áldozatukhoz közelebb érve egy-egy szín is megerősítheti őket abban, hogy megvan a tökéletes préda.

A biológusok négy színt találtak, amely mágnesként vonzza a szúnyogokat, ilyen a vörös, a fekete, a ciánkék és a narancssárga, azonban arra is rájöttek, hogy egyes színek, például a zöld, a lila és a fehér teljesen érdektelen a szúnyogok számára.

A kutatócsoport Jeffrey Riffel professzor vezetésével az egyiptomi csípőszúnyogok viselkedését tanulmányozta, mely olyan betegségeket terjeszt, mint a chikungunya-láz vagy a zikavírus. A kísérletek során a szúnyogokat apró tesztkamrákba helyezték, melyeket bizonyos szagokkal és vizuális eszközökkel töltöttek meg. A kamra alján egy pötty volt, melynek a színét változtatták, így jöttek rá arra, hogy mely színek vonzzák és melyek egyáltalán nem érdeklik a szúnyogokat. A tudósoknak egyelőre még nincs válasza arra, hogy a szúnyogok az emberhez hasonló módon érzékelik-e a színeket, azonban ebből kiindulva azt megtehetjük, hogy ha lemegyünk a Tisza-tóra csónakázni, nem egy narancssárga vagy ciánkék szettben indulunk neki, hátha kevesebb vérszívót uszítunk magunkra.

Forrás: Interesting Engineering Fotó: 123rf

Oldalak