Lifestyle

38 éve történt az évszázad magyar bűncselekménye

Betörtek a Szépművészeti Múzeumba, és több értékes festményt elloptak.

Képlopás a Szépművészeti Múzeumban

Az 1983. november 5-én zajlott az a képlopás, amit a korabeli sajtó az évszázad magyarországi bűncselekményének nevezett. Egy szombati napon történt, három éjszakai őr teljesített szolgálatot. Este nyolctól bejárták az épületet, majd körülbelül kilenc órától kezdve egy szolgálati helyiségben tartózkodtak. Éjfélkor kezdték meg az újabb ellenőrzést, ekkor észlelték, hogy a régi képtárból két, másik két teremből további öt kép eltűnt.

Az ellopott képek közül a leghíresebb Raffaello Esterházy Madonnája volt, ami a művész egyik jelentős alkotása. Ezenkívül eltűnt még a művész Pietro Bembo kardinális ifjúkori képmása című festménye, Giorgione képmása, Jacopo Tintoretto Női képmás és Férfi képmás címet viselő műve, valamint Giovanni Battista Tiepolo két festménye, a Szűzanya hat szenttel és a Pihenő szent család.

A helyszíni szemlét a kedvezőtlen látási viszonyok miatt csak reggel hatkor kezdték meg. Ekkor állapították meg, hogy egy Állatkerti körútra néző ablakon keresztül jutottak be az elkövetők, ahová az építési állványon másztak fel. Az ablak előtti díszerkélyen több hátrahagyott bűnjelet is találtak, köztük egy Olaszországban gyártott, műanyag nyelű csavarhúzót. Az ablakon, az üvegcserepeken és a képkereteken sikerült ujjlenyomatokat rögzíteni. A teremben, az erkélyen és az állvány alján lábnyomokat fedeztek fel. A nyomozókutya a Gundel étterem parkolójáig tudta követni a nyomokat.

Lapozz a folytatásért!

Fotó: Wikipedia

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
A Y2K divat, más néven a "Z generációs" divat az utóbbi években egyre népszerűbb lett.
Utazás
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében - közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Sztárok
Vecsei H. Miklós a Sunday Brunch c. műsor vendége volt, ahol többek között a Vígszínház és Eszenyi Enikő botrányáról is beszélt, valamint elmondta véleményét az intézmény jelenlegi vezetőjéről,...