Megvan az első európai ország, ahol bevezetik a menstruációs szabadságot

Havonta három nap szabadságra mehetnek majd Spanyolországban azok a női munkavállalók, akik súlyos menstruációs fájdalmakkal küzdenek.

Három pihenőnap menstruációs ciklus idején

Spanyolország lehet az első európai állam, ahol bevezetik a menstruációs szabadságot. Havonta három nap szabadság jár majd azoknak a női munkavállalóknak, akiknek mindennapjait súlyos menstruációs fájdalmak keserítik meg.

A Daily Telegraph online változata szerint a spanyol kormány már a jövő héten rábólinthat arra reformtervezetre, mely kimondja, hogy az állam jogot biztosít a menstruációs szabadságra, így a nőknek garantáltan járna néhány pihenőnap a menstruációs ciklusuk idején.

Érdekesség, hogy ezt a lehetőséget jelenleg egyetlen európai ország sem biztosítja a női munkavállalók részére, ellenben Japánban, Dél-Koreában, Indonéziában, valamint Zambiában már létezik a gyakorlatban a menstruációs szabadság.

A Spanyol Nőgyógyászati és Szülészeti Társaság közölte: a menstruáló nők harmada tapasztal komoly fájdalmakat ciklusa során, és akkor még nem is szóltunk a menstruáció előtti fájdalmakról, melyek szintén rengeteg nőt érintenek.

"Ha valakinek ilyen tünetekkel járó betegsége van, akkor ideiglenesen munkaképtelennek ítélik, szóval ugyanennek kellene történnie a menstruációval is – lehetővé kellene tenni, hogy egy nagyon fájdalmas menstruációval küzdő nő otthon maradhasson" - mondta Spanyolország egyenlőségért felelős államtitkára, Angela Rodriguez az El Periodico című lapnak.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nincs vége!

Oldalak

  • 1
  • 2