Alföldi Róbert főszereplésével mutatják be az Oscar-díjas filmklasszikus színpadi adaptációját

Sidney Lumet társadalomkritikus hangütésű, mesterien megkomponált szatírája, a Hálózat a modern tömegmédia visszásságait tárta a nézők elé. Az 1976-os Oscar-díjjal jutalmazott filmklasszikus mondanivalója ma is aktuális: Magyarországon 2022 januárjában a Centrál Színház állítja színpadra a jól ismert történetet, a főszerepben ezúttal Alföldi Róbert színész-rendezővel.

Szatíra, morbid humor, látványos videótechnika

A Network című, látványos videótechnikát felvonultató színpadi produkció apokaliptikus szatíra a média pokoli hatalmáról – olvasható a Centrál Színház MTI-hez elküldött közleményében, melyből kiderül, hogy az 1976-os filmből Lee Hall adaptációjában készül színházi előadás. A bemutatóra 2002. január 15-én kerül sor.

A történet középpontjában Howard Beale (Alföldi Róbert)áll, aki, miután huszonöt éven át az esti híradó bemondójaként dolgozott, váratlanul értesül róla, hogy az alacsony nézettség miatt a tévécsatorna elbocsátja állásából. Végső elkeseredésében az élő adásban való öngyilkosság mellett dönt. A morbid bejelentés példátlan reakciókat szül, s végül az egész világ a feje tetejére áll.

A publikum a már említett Alföldi mellett Martinovics Dorinát, László Zsoltot, Fehér Tibort és a Nemzet Színészét, Bodrogi Gyulát is megcsodálhatja majd a színpadon. A magyarországi bemutató rendezője Puskás Tamás lesz, az előadás mozgóképes világát Gothár Márton alakította ki, a díszlet- és jelmeztervezői feladatokat Pallós Nelli látja el, az előadás zenéjéért pedig Puskás Dávid felel.

Elsőként mesélt a televízió félelmetes hatalmáról

Sidney Lumet Hálózat című filmje elsőként szólt a televízió hatalmáról és manipulációiról egy fiktív tévétársaság, a UBS ürügyén, amelynek vezetői a nézettség érdekében a leggátlástalanabb eszközöktől sem riadnak vissza. A filmet 1977-ben tíz kategóriában jelölték Oscar-díjra, és ebből négyben győzni is tudott: a legjobb színésznek, színésznőnek, női mellékszereplőnek, illetve forgatókönyvnek járó aranyszobrocskát is elnyerte.

Közel negyedszázaddal a premier után, 2000-ben a Hálózatot az amerikai filmes örökség részévé nyilvánították, az Amerikai Filmintézet (AFI) 2007-es listáján pedig minden idők 100 legnagyobb amerikai filmje között a hatvannegyedik helyen szerepel, míg az Amerikai Forgatókönyvírók Szövetsége 2006-ban készített, a tíz legjobb forgatókönyvet soroló listájában a hatodik pozíciót foglalja el.

Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben, Kuvaitban, Bahreinben, Ománban és Katarban is betiltották a filmet.

Leadfotó: facebook.com

Oldalak