Lifestyle

Rózsa Sándortól a Viszkisig – öt híres szökési kísérlet a magyar börtöntörténelemből

Tudtad, hogy a recski kényszermunkatáborból csak egyetlen ember tudott megszökni? És hogy a Kádár-kor egyik legvéresebb ámokfutása egy börtönben történt? Összeszedtünk öt esetet, amikor magyar börtönökből próbáltak kereket oldani leleményes vagy épp brutális elítéltek.

1. Rózsa Sándor megugrik a szegvári megyebörtönből

A legismertebb magyar betyár már életében népi hőssé vált, de valójában megátalkodott bűnöző volt. Hatvan kitudódott bűnesete ismert, 30 embert, köztük csendőröket ölt meg, tanyákat rabolt ki, marhákat, lovakat hajtott el. Mindezért állandóan menekült és bujkált az Alföld hatalmas pusztáin, tanyáin. Egy alkalommal – a legenda szerint – a szegvári megyebörtönben várta halálos ítéletének végrehajtását. Utolsó kívánságként azt kérte, hogy kedvenc lovára ülve elszívhasson egy pipadohányt. Ezt meg is adták neki, ő azonban hirtelen vágtába tette a lovát, és átugratott a kerítésen.

2. Recski szökés gépfegyver-makettel

Michnay Gyulát – ahogy rabtársai nevezték: Jules-t – nem kímélte a történelem: a II. világháború alatt zsidó nagyanyja miatt munkaszolgálatra vitték, a kommunisták pedig koholt vádak alapján a recski internálótáborba zárták. Recskről előtte csak egy valaki szökött meg, de feladta magát, amikor megtudta, hogy családját elővette a hatalom. Michnay hét társával oldott kereket 1951-ben: a szabóműhelyből ruhaanyagokat loptak, a fűrészüzemben pedig gépfegyver-makettet gyártottak, így egyikük fegyveres őrnek öltözve kivitte társait. Közülük végül csak Michnay jutott át a határon, a többieket elfogták. A Szabad Európa Rádió beszámolt történetéről, így derült fény Recsk létezésére a nyugati közvélemény és a rabok hozzátartozói számára.

Recski büntetőbarakk

Fotó: Wikimedia Commons; Both Előd a(z) magyar Wikipédia projektből

Lapozz, a cikk folytatódik!

Oldalak

Lifestyle
Recept
Nincs is jobb egy meleg napon egy hűsítő Aperol spritznél. Nem kell ám koktélbárba menned ahhoz, hogy igyál egyet, hiszen otthon is pofon egyszerűen el tudod készíteni.
Lifestyle
A 28 éves fitnesz influenszer élete legkínosabb pillanatáról rántotta le a leplet - ennél rosszabbat tényleg nehéz elképzelni.
Lifestyle
Szeretek a szavakkal játszani, és ahogy leírtam ezt a címet, feltűnt, hogy az el-altatniban benne van, hogy el. Tőlünk el, vagyis a távolítás. A fel-tölteniben pedig az emelés, akár a felemelés a...