Rongálás a Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállításán: kólával öntöttek le egy képet

Leöntöttek egy képet a Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállításán.

Kólát öntöttek a Bosch kiállítás egyik művére

A Népszava információi szerint múlt héten egy látogató kólával öntötte le az egyik kiállított festményt a Szépművészeti Múzeum Menny és pokol között Hieronymus Bosch rejtélyes világa című kiállításán – írta meg hétfőn a lap.

Hieronymus Bosch Szépművészeti Múzeum kiállítás festmény Budapest 2022 program kultúra rongálás leöntötték kólával

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A július 17-g tartó tárlat – amely nemcsak Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása Bosch műveiből és művészetéről, de a teljes nemzetközi múzeumi világot tekintve is az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlata – közel kilencven műalkotást mutat be. A flamand mester művei mellett követőinek, tanítványainak munkái is láthatók.

Hatalmas eszmei- és anyagi értékkel bírt volna, ha komoly kár keletkezik a képben

A Népszava szerint a leöntött kép nem Bosch-alkotás, a Szépművészeti Múzeum tulajdona és nem is károsodott végzetesen. A múzeum egyébként minden kiállításra külön biztosítást köt, melynek összegét az állam állja: a Bosch-kiállítás szállítási közbeszerzési kiírása szerint a műtárgyak biztosítási összege csaknem 94 milliárd forint.

Tilos ételt, italt bevinni

Hieronymus Bosch Szépművészeti Múzeum kiállítás festmény Budapest 2022 program kultúra rongálás leöntötték kólával

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az egyik munkatárs elmondása szerint a kólás eset óta nem engednek italt bevinni a kiállításra. A legtöbb olyan festmény elé, amit nem véd üveglap, kordont helyeztek el. Egy másik dolgozó azt mesélte, hogy sokszor akkora a tömeg a tárlaton, hogy feldöntik a kordonokat – írja a lap.

A kiállítás előtt egyébként minden érkezőt és csomagot átvizsgálnak, aminek oka elsődlegesen nem az étel, ital kiszűrése, hanem a terrorcselekmények megelőzése. A Szépművészeti Múzeum ugyanis az utóbbi időben cirillbetűs bombatámadással fenyegető e-maileket kapott.

A több mint 100 művet felvonultató budapesti Matisse-kiállítás végigvezet a művész életművének minden meghatározó szakaszán a fauve periódustól egészen a késői gouache papírkivágatokig.

Leadfotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Oldalak