Risztov Éva: "Számomra az édesanyám a leginspirálóbb nő" - Interjú

Az olimpikon úszó a Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj jelölőbizottságának tagja az idén.

Inspiráló Nők Díj 2019

Interjú Risztov Évával

Risztov Éva olimpiai bajnok úszónő 2017-ben vonult vissza az élsportból, azóta sport tanácsadóként és motivációs előadóként tevékenykedik. A kitartó és pozitív személyisége miatt sokan tekintenek rá valódi példaképként. A többszörösen kitüntetett és év sportolójának választott sportoló idén először csatlakozott a Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj jelölőbizottságának tagjai - Tóth Vera, Risztov Éva, Sajószegi Veronika és Stohl András - közé, akik kiválasztották kategóriánként azt a három jelöltet, akik bár fiatalok, tevékenységük már most inspiráló, példaértékű lehet mások számára. A jelöltek közül pedig az olvasók az online szavazás segítségével döntik el, ki kapja a díjat, amelyet egy nagyszabású rendezvényen vehetnek majd át a győztesek. A március 21-i Femcafe Inspiráló Nők Estje gálán, a Várkert Bazárban, a bizottság tagjai szintén jelen lesznek. A nagy esemény előtt, a bizottság tagját kérdeztük, mit jelent számára a díjátadó által képviselt szellemiség és az inspiráció?

Milyen érzésekkel fogadtad, hogy a Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj jelölőbizottsága tagjai közé választottak 2019-ben?

Nagyon megörültem, mert azt gondolom, megtisztelő dolog egy olyan esemény részének lenni, ahol nem a leghíresebbeket és a legnagyobbakat, hanem megközelíthető, valódi nők munkáját ismerik el. Ők valódi példaképek, akik eddig nem feltétlenül kapták meg az őket megillető figyelet, ezért az ő egyéni életútjukban és társadalmi szinten is fontos, hogy elismerjük a munkájukat, akár egy jelöléssel, akár egy díjjal.

Mennyire volt nehéz feladat kiválasztani a jelölteket?

Amikor összeült a jelölőbizottság és elkezdtünk a tagokkal beszélgetni, nagyon jó volt hallani, hogy mennyi ötlet felvetődött. A munkánk során rengeteg emberrel találkozunk, így mindenkinek volt lehetősége arra, hogy megoszthassa azokat a történeteket, személyes élményeket, amik egy-egy különleges, inspiráló nőhöz fűződnek. Az összes jelölt egyéni teljesítménye és erőfeszítései elvitathatatlanok, így azt gondolom, hogy nem is az a fontos, hogy ki fog nyerni az egyes kategóriákban, hanem hogy ez az esemény felvillanthatott egy sor hiteles, női példaképet.

A gála legfontosabb hívószava az inspiráció. Mennyire tudsz ezzel a szóval azonosulni?

Ez egy nagyon fontos része az életünknek, sokat ad az embereknek. Én magam is tartok motivációs előadásokat, pontosan azért, hogy tudjam segíteni ebben a folyamatban az embereket, akár a saját példámon keresztül. Minden embernek szüksége van arra, hogy legyenek előtte jó példák, ha nem is feltétlenül példaképen. Kellenek az olyan személyiségek, akikre fel tudunk nézni és szerintem minden olyan ember, aki alkot és tesz, létre hoz valami értéket, az inspiráló tud lenni. Számomra erről szól az inspiráció, hogy az emberek képesek arra, célokat tűzzenek maguk elé és mernek lépni is, tenni az álmaikért. A lehetetlen nem létezik, ezt el kell felejtenünk. Egyszerűbb másokról rosszat feltételezni és beskatulyázni őket, mint abba belegondolni, mennyit dolgozhattak valójában a sikerükért. A negatívitásra fordított energiát sokkal hasznosabb lenne önismeretre és saját magunk fejlesztésére fordítanunk.

Jellemzőek az olyan pillanatok az életében, amikor a környezeted azt jelzi vissza számodra, hogy személyiséged, az élethez való hozzáállásod inspirálónak hat?

Minden nap rengeteg pozitív visszajelzést kapok a környezetemtől. Nagyon hiszek a mosoly erejében, amiből szerencsére jó sokat adok és kapok. Az előadásokon sokszor azt érzem, hogy felnyitom az emberek szemét, mert a legtöbben azt feltételezik, hogy a sikerre születni kell, ez a szerencse dologa. Valójában azonban ez kőkemény munka, amit csak őszintén és szenvedélyből lehet csinálni.

Ki a leginspirálóbb személy az életedben?

Számomra az anyukám. Ha mindenki adhatna egy díjat az életében valakinek, én azt neki adnám. Nagyon hálás vagyok neki, hogy ő lett az én édesanyám. Nélküle nem lehetnék az, akivé váltam, nem érhettem volna el ilyen sikereket. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a lánya lehetek.

Az Országos Mentőszolgálat szóvívője a Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj jelölőbizottságának tagja idén.

Leadfotó: Borzi Vivien

Oldalak

Szólj hozzá Te is!