Pszichológusok szerint a kapcsolatoknak 7 típusa van - Te melyikbe tartozol?

Az utolsó csak igen keveseknek adatik meg!

Mi a szerelem?

A tudósok és a filozófusok hosszú évszázadok óta keresik erre a kérdésre a megfelelő választ, amit valószínűleg máig nem találtak meg. Ennek az az oka, hogy mindenki más intenzitással és érzelmekkel ugrik bele egy-egy kapcsolatba. Az 1980-as években Robert Sternberg amerikai pszichológus kifejlesztett egy háromkomponensű szerelmi elméletet, amely magában foglalja az érzelmi intimitást, a szenvedélyt és az elkötelezettséget is. Elmondása szerint ez a 3 pont adja meg nekünk azt a gyönyörű érzést, amelyről a dalok, könyvek és ódák ezrei zengnek. Később, az elméletének köszönhetően, Sternberg tovább gondolta az ábrát, így született meg a szerelmek hét típusa. A ti kapcsolatotok melyikben tartozik?

Rajongás - Ez az az időszak, amikor a felek még alig ismerik egymást, mégis kölcsönös vonzódást éreznek a másik iránt. Egy ilyen kapcsolatban a szerelmeseknek gyakran elképzelése sincs arról, hogy van-e közös jövőjük, inkább csak sodródnak az árral. A pszichológus szerint ez a lelkesedés idővel valami teljesebbé válhat, de ez nem mindig történik meg. Sok pár nem haladja meg később az ilyen típusú szerelmet.

Kedvelés - Az ilyen kapcsolatokban mindig önmagad lehetsz. Ebben a szerelemben a feleket általában a közös érdekek egyesítik, a hasonló vélemény, valamint a másik érzéseinek megértés. A szakértők úgy vélik, hogy az ilyen szintű szenvedély és elkötelezettség nélküli intimitás valószínűleg csak barátságot eredményez.

Üres szerelem - Az ilyen típusú szerelmet megtapasztaló párok intimitás és szenvedély nélkül belevágnak egy üres 'valamibe'. Általában egy nagyobb, heves szerelem utáni időszakban ugranak bele a felek az ilyen fajta kapcsolatokban. Később ebből még kialakulhat egy szenvedélyes szerelem is.

Lapozz a részletekért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

  • 1
  • 2