Potenciális célpont lehetsz - Ezért fontos letakarni a laptop kameráját

A technológia fejlődésének köszönhetően ma már nem számít, hogy egy barátunk az utca, vagy a világ másik végén él, a webkameráink segítségével szinte olyan, mintha szemtől szemben beszélgetnénk. Viszont nem csak az emberi kapcsolatok profitálnak ebből a technológiából - a szélhámosok is gyorsan felismerték, hogyan használhatják ki, hogy kémkedésre alkalmas eszközök kerültek asztalainkra és zsebeinkbe.

Apró beépített kamerák

A videohívások, a szelfik, a vlogolás, valamint telefonjaink és számítógépeink apró kamerái olyan könnyűvé teszik a kapcsolattartást, amennyire csak lehet. Ezt a fajta szabadságot pedig különösen élvezik a gyerekek és a tizenévesek is. Néhány évvel ezelőtt, amikor Mark Zuckerbergről készült egy fotó, amelynek hátterében a leragasztott webkamerás laptopja is látható volt, senki sem gondolta, hogy túlzásba esett volna. Éppen ellenkezőleg, kifejezetten ajánlják a webkamerák körültekintő használatát, mivel minden csatlakoztatott eszköz potenciális célpontot jelent a támadók számára. Rosszindulatú kódok használatával a kiberbűnözők betörhetnek egy általuk kiválasztott eszközbe, és saját céljaikra használhatják annak kameráját vagy mikrofonját.

Fiatal nő videó kamera video chat online laptop asztal

Te is potenciális célpont lehetsz

A szakértők arra hívják fel a figyelmünket, hogy ezzel a technikával a támadók az áldozatok tudta nélkül be- és kikapcsolhatják a kameráikat, így kémkedve életük legbensőségesebb helyzetei után. Motivációik változatosak: egyesek egyszerűen csak izgalmasnak találják, hogy titokban másokat figyelhetnek, mások viszont pénzt akarnak kizsarolni az áldozataiktól. Ha a sértett nem csinálja azt, vagy nem fizeti meg azt az összeget, amit a kémkedők követelnek, a róluk készült videókat vagy képeket közzéteszik az interneten. Már maga az ötlet is hátborzongató, pláne ha belegondolunk, hogy a támadók gyerekeket is megpróbálhatnak ily módon kihasználni. Elővigyázatos szülőként érdemes megfogadnunk a szakértők tanácsait.

Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2