Lifestyle

Te tudod, miért nincs kémény a Parlament tetején?

Budapest egyik legkiemelkedőbb látványossága az Országház, amely elemi részét képezi a főváros látképének – az éjszaka kivilágított Parlament még a sokat látott külföldi turisták számára is különleges esztétikai élményt nyújt. Története az 1880-as évekre nyúlik vissza.

Budapest éke

Csodálatos fővárosunk az év, illetve a nap minden szakában tartogat nekünk kincseket. Mind közül kiemelkedik az Országház varázslatos épülete, amely az állandót, a biztosat jelenti Budapest látképében – valahányszor a rakparton vagy valamelyik dunai hídon próbáljuk meg épp átszelni a várost, a Parlament épületére minden egyes alkalommal rá tudunk egy kicsit csodálkozni.

Az Országház (a hétköznapi szóhasználatban Parlament) a Magyar Országgyűlés és egyes intézményeinek (például Országgyűlési Könyvtár) székhelye. 2001 óta itt őrzik a magyar koronázási jelvényeket – a Szent Koronát, az országalmát és a királyi jogart.

Az Országház eredetileg a kétkamarás országgyűlés számára épült, az északi szárnyban a felsőház, míg a déli szárnyban az alsóház ülésterme található – a parlamenti ülések ma az utóbbiban zajlanak, a felsőházi terem nyitva áll a látogatók számára.

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Hogy mi minden lapulhat egy női táskában, arról órákon át lehetne anekdotázni, egy friss történet azonban minden korábbi képzeletet felülmúl.
Lifestyle
Hogy is van a mondás? Egy fecske nem csinál nyarat – de az első farsangi jelmezt kereső poszt képes lavinát elindítani az online szülői csoportokban. Például az egyik Wednesday-jelmezt kereső poszt...
Lifestyle
Majdnem megállt az 59 éves nő szíve, amikor a Facebook-on belefutott egy étterem reklámvideójába. A felvételen a kilenc éve elhunyt férje ült egy asztalnál.