Németh Franciska: Hatalmas szükség van a női példaképekre - Interjú

A tavalyi évben a Femcafe Gála - Az Inspiráló Nők Estje díjátadón Németh Franciska ápoló és PR-szakértő vehette át a BORS Sokoldalú Nő Különdíját. A sorozatsztárból lett egészségügyi dolgozó amellett, hogy egygyermekes édesanya a Szent János Kórház Gyermeksebészeti és Traumatológiai osztályán dolgozik és szakemberként segíti a kisgyerekes szülőket és kollégáit különböző weboldalakkal.

Femcafe Gála - Az Inspiráló Nők Estje

Mitől lesz egy nő sikeres? Hogyan lehet összeegyeztetni a karriert és a magánéletet? Miért van szükségünk példaképekre és inspirációra? Mi, a Femcafe.hu-nál ezekre a kérdésekre keressük a választ évről évre, mikor megrendezzük az Femcafe Gála - Az Inspiráló Nők Estje díjátadót. Hamarosan újra a közönség elé tárjuk az aktuális jelölteket, de addig is megkérdeztük az elmúlt év nyerteseit arról, hogyan alakult az életük azóta, mióta 2019-ben díjjal elismert inspiráló nőkké váltak.

Interjú Németh Franciskával

Az Inspriáló Nők Gála 2019 - A BORS Sokoldalú Nő Különdíjának győztesével

Németh Franciska a tavalyi évben a Femcafe Gálán a Leginspirálóbb hétköznapi hős kategóriában volt jelölt, amit bár nem ő kapott meg, az est végén különdíjat vehetett át munkássága elismeréseként. A gyönyörű fiatal nő egy évtizedet dolgozott a média és kommunikáció világában, de a szíve mindig az egészségügybe húzott. A harmincadik születésnapjához közeledve úgy döntött, hogy valóra váltja az álmát. Elvégezte az ápolóképzést, amibe annyira beleszeretett, hogy onnantól a hivatásának szentelte az életét. Jelenleg a Szent János Kórház Gyermeksebészeti és Traumatológiai osztályán dolgozik és egy kisgyermeket nevel. Hivatása és az anyai teendők mellett sem tétlenkedik: az elmúlt években hiánypótló egészségügyi témájú weboldalakat fejlesztett ki barátai segítségével.

Létrehoztak egy online gyerekügyelet-kereső oldalt, a GyermekSOS.hu-t, valamint egy ápolóknak szóló internetes közösséget is elindított: a Healers.hu-val kollégáinak segít. Franciska egy pillanatra sem bánta meg, hogy sikerei ellenére pályát módosított, mert egészségügyi dolgozóként érzi azt ténylegesen, hogy munkája hasznos. Értékes és példaértékű teljesítménye 2019-ben az Inspiráló Nők Estjén kapott kézzel fogható elismerést. Egy évvel díjazása után a Femcafe.hu riporterének adott interjút arról, miként inspirálja ez az élmény is a minden napi munkájában, valamint kitért jövőbeli terveire is.

Hogyan élted meg, hogy jelölést kaptál egy gálán, mint inspiráló nő?

Sok minden történt az elmúlt egy évben, már egészen távolinak tűnik az a pillanat, amikor először hírt kaptam arról, hogy jelöltek egy ilyen nagyszabású rendezvényen egy díjra, ráadásul egy számomra nagyon szimpatikus kategóriában. Nagyon maradandó élmény volt, hiszen egy fontos visszacsatolás volt és plusz erőforrást adott és ad a mai napig számomra a munkámhoz. Engem nagyon megérintett ez a koncepció, hogy nagyon valós nőket, nagyon valós teljesítményeket értékel a Femcafe. Emlékszem, hogy az összes kategória összes jelöltjének munkásságát megnéztem és számomra is nagyon inspiráló és egyben elismerő volt, hogy egy lapon említettek velük.

Milyen hangulatban telt a felkészülési időszak? Vártad már a gálát?

Amit én nagyon szerettem ebben az egészben a megtisztelő elismerésen túl, hogy ez egy komoly aktivitást igényelt, aprólékos előkészületek voltak, profi stáb szerveződött és minden gördülékenyen tudott működni. Így könnyű volt bevonódni és átadni magunkat az élményeknek. A fotózásokon, videófelvételeken találkoztunk már egymással, így a gálán már nem ismeretlenül ültünk egymás mellett a győztes nevét várva. Nagyon szép, ünnepélyes esemény volt, mindenki élvezte, ha kapott elismerést, ha nem. Örülök, hogy idén is folytatódik ez a kezdeményezés és nagyon kíváncsi vagyok, hogy 2020-ban milyen jelöltek és majd nyertesek lesznek.

Milyen visszajelzéseket kaptál a díjátadó után?

Mindenki nagyon elismerő volt, a családom, a kollégáim és a média is. Csupa pozitív élményt kaptam ezáltal. A hétköznapi területeken tevékenykedőket valamiért ritkábban díjazzák, ezért sokakat meg is lepett, hogy végre van egy olyan díj, amit nem a tudományos élet vagy az előadói, képzőművészeti pálya legjobbjai kapnak meg, hanem olyan tehetséges nők, akiknek a foglalkozása valamivel emberarcúbb, általánosabb. Most először volt olyan, hogy az anyukám is jelen volt egy ilyen eseményen, ezért külön örülök, hogy láthatta, amint átveszem a díjamat, ez nekik is sokat jelentett. Sok visszajelzést kaptam a közösségi médiában is, de annak elképesztően örültem, amikor a pályatársaim fejezték ki gratulációjukat. Remélem, hogy a szereplésemmel ráirányíthattam a figyelmet az ápolók fontos munkájára. Úgy érzem, ezzel a díjjal nem csak engem, hanem őket is elismerték.

Hogyan telt számodra az elmúlt egy év?

Nagyon intenzív időszak volt, ezért most a munka és a magánélet egyensúlyát próbálom összhangba hozni. Kellett kereteket és határokat húzni a teendőim között, mert mindkét terület nagyon fontos számomra. Egy anyuka életében nyilvánvalóan a legfontosabb dolog a gyereke, nekem is ő az. A kisfiam most töltötte be a második életévét, nagyon virgonc és érdeklődő, ezért egyfolytában rohangálunk. A kondícióm egészen jó már, egy új és gyorsabb alaptempót kaptam általa. Ezt a rohanást próbálom beépíteni az életem többi területébe is. Elvégeztem a második évemet az egyetemen, amire nagyon büszke vagyok, hiszen a diplomám fele már megvan. Sikeres évet zártam és induló projektjeim is vannak.

Milyen újdonságokra készülsz?

A meglévő weboldalak mellé hamarosan érkezik két másik, valamint egy applikáció is. Az idei év, 2020 az Ápolók Éve, aminek előkészületei már tavaly elkezdődtek, de idén májusban kerül fel az i-re a pont, nagyon készülünk a Nemzetközi Ápolók Napjára, amiről még nem árulhatok el sokat, de soha nem volt még ekkora ünnepség, amelynek keretében megköszönték volna a hazai ápolóknak és ápolónőknek a munkáját.

Az egészségügyben és sok más területen is jellemző a burn out szindróma, vagyis a kiégés. Te hogyan tudod megőrizni az inspirációt a mindennapokban és mit tudnál tanácsként javasolni másoknak?

Minden hétköznapi hősnek azt üzenném, ami a Healers kulcsmondata: csak az tud jól ápolni másokat és teljesíteni a hivatásában, aki magára is időt szakít. Szánjunk időt a pihenésre, hiszen regenerálódás nélkül sokkal kevésbé leszünk motiváltak és a teljesítményünk ellen is hat.

2020-ban is keressük Magyarország leginspirálóbb nőit.

Leadfotó és fotók: Femcafe.hu / Kunos Attila ; Sipos Melinda engedélyével

Oldalak

Szólj hozzá Te is!