Lifestyle

Veszélyes terméket hív vissza a Nébih - Ha megvásároltad, vidd vissza az üzletbe!

Blokk nélkül is visszatérítik a problémás termék vételárát.

Kadmiummal szennyeződött

Kadmiummal szennyezett pépet hív vissza a Nébih - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal saját honlapján tett közzé figyelmeztetést a termékkel kapcsolatosan. A Nestlé SINLAC Rizs és szentjánoskenyérmag alapú pépéről van szó, és a Nébih a cég weboldalán is megjelentetett egy, a vásárlókat figyelmeztető tájékoztatást. Arra kérik a fogyasztókat, hogy a terméket ne használják fel, s ha már megvették, vigyék vissza az üzletbe. A vételárat blokk nélkül is visszatérítik majd a vásárlóknak - írják. A Nébih honlapján arra figyelmeztet, hogy a kadmium környezetünkben és élelmiszereinkben is előforduló, toxikus hatású nehézfém, mely lehet természetes eredetű, vagy az emberi tevékenység eredménye. Az élelmiszereket tekintve a legnagyobb kadmium koncentrációk a tengeri moszatokban, halakban, tenger gyümölcseiben, a csokoládékban és a különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszerekben, valamint a gombákban, az olajnövényekben és az ehető belsőségekben mérhetők. Élelmiszerekkel érintkezésben használt nem megfelelő kerámia edényekből, ötvözetekből is kerülhet kadmium a táplálékunkba. Bár a kadmium vegyületek általában csak kismértékben szívódnak fel a bélrendszerből, a szervezetben felhalmozódnak. A cink ill. a vas hiány növeli a kadmium felszívódását. A kadmium vegyületei erősen mérgezőek. Hosszú távon károsíthatják a vesét és csontokat, és bizonyítottan humán rákkeltő hatásúak. A nemdohányzó lakosság kadmium expozíciójának fő forrásai az élelmiszerek.

Fotó: 123rf

A legnagyobb áruházak is alkalmazkodtak a kijárási korlátozáshoz, hiszen a szigorítások miatt 19 órakor be kell zárniuk.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
A huszadik század egyik kiemelkedő, halála után is rendkívül népszerű magyar színésze volt Gózon Gyula, akinek szakmai sikerekben gazdag életét számos trauma árnyékolta be.
Sztárok
A Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában mostantól egy, a mesterséges intelligencia segítségével kreált műsorvezetőt láthatnak a nézők. Kudlik Júlia kemény bírálatot intézett Bíró...