A dolgozók védelme a legfontosabb: ennél a vállalatnál mindenkinek biztosítanak oltást

A koronavírus járvány már több mint egy éve uralja a mindennapjainkat. A járványügyi védekezésben a fordulópontot az oltások megjelenése jelentette. Már egyre szélesebb körben elérhetővé váltak a különböző vakcinák. Egyes nagyvállalatok már munkavállalóiknak is biztosítani tudják az oltás lehetőségét, a MOL például ezen a héten jelentette be, hogy minden dolgozójának felajánlja a Sinopharm vakcinát. Ennek kapcsán kérdeztük meg a vállalat szóvivőjét, Bakos Piroskát, hogy milyen egyéb intézkedésekkel védik munkavállalóikat a járvány során. (x)

A MOL a héten jelentette be, hogy biztosítja dolgozói számára az oltást. Hogyan zajlik az oltási kampány?

Amióta elindult az állami regisztráció az oltásra, mi is folyamatosan népszerűsítjük Bakos Piroska MOL kommunikációs szóvivő interjú dolgozóink körében az oltási lehetőséget. Már hónapokkal ezelőtt plakátkampányt indítottunk, szórólapon mutattuk be a Magyarországon elérhető oltóanyagokat, és rendszeresen jelentetünk meg a témában cikkeket az intranet felületünkön és a belső nyomtatott lapjainkban is. Nagyon ügyelünk a kiegyensúlyozott tájékoztatásra, és minden tartalmat külső egészségügyi szakértőkkel is egyeztetünk, illetve interjúkat készítünk virológusokkal és infektológusokkal. Hónapok óta rendszeresen felhívjuk a figyelmet, hogy akinek van lehetősége, regisztráljon az oltásra. Úgy gondoljuk, és ezzel nem vagyunk egyedül - egészségügyi partnereink, orvosok és virológusok álláspontja is ez -, hogy mindegyik típusú, Magyarországon engedélyezett vakcina védelmet ad a súlyos megbetegedésekkel szemben. Az oltás életeket menthet, ezt tudják a kollégáink is, ezért élnek az oltás lehetőségével. Nagyon fontos, hogy minél magasabb legyen az átoltottsági arány, mert csak így kaphatjuk vissza a régi életünket.

Milyen a jelentkezési kedv a dolgozók körében?

Nagyon sokan szeretnének oltást. Korábban, a kritikus infrastruktúrát üzemeltető kollégák esetében végeztünk egy felmérést, amely kimutatta, hogy a válaszadók több mint 80%-a be szeretné oltatni magát, a Sinopharm védőoltásra szintén százával jelentkeztek.

Hogyan szervezik meg az oltásokat?

A munkatársaink egy regisztrációs felületen keresztül tudnak bejelentkezni az oltásra. Ez teljesen önkéntes alapú, nem kötelező. Az oltópontokat foglalkoztatásegészségügyi partnerünk, az Affidea rendelőiben alakítjuk ki, és a cég egészségügyi szakszemélyzete fog segítséget nyújtani az oltások beadásában is.

Az oltás támogatása mellett, milyen egyéb egészségvédelmi programokkal védik a dolgozóikat a járvány során?

A MOL-nál a pandémiától függetlenül is kiemelt szerepe van az egészségvédelmi, munkavédelmi és környezetvédelmi területnek, hiszen sok munkavállalónk veszélyes ipari környezetben dolgozik, ahol speciális munkavédelmi szabályokat kell betartaniuk és védőeszközöket kell használniuk. Ez fokozott elővigyázatosságot és folyamatos tanulást követel. A pandémia során új kihívásokkal szembesültünk. Mi nem állhatunk le, a finomítóinkban vagy a földgázszállító rendszerünkben nem eshetnek ki műszakok, mert az az ország energiabiztonságát és energiaellátását veszélyeztetné. Ezért az elsők között szerveztük meg a dolgozóink rendszeres tesztelését, illetve a kontaktkutatást, és azóta is folyamatosan szűrjük a kollégákat. Minden fizikai munkavállalónknak rendszeresen biztosítunk PCR tesztelést, a szellemi munkavállalóknak pedig antigén gyorstesztelést. Gondolunk kollégáink családjára is, ők a piaci árnál alacsonyabb összegért vehetnek részt antigén vagy PCR szűréseken.

mol pcr tesztelés

Folyamatos plakát kampánnyal hívjuk fel mindenki figyelmét a megfelelő távolságtartásra és a helyes maszkviselésre. Mindenkinek biztosítunk orvosi, FFP2 és FFP3-as maszkokat, és segítjük az otthoni védekezést is, minden kollégánknak HYGI-t (a MOL saját gyártású kéz- és felülettisztítója) osztottunk. Azoknak pedig, akik munkanapon kapják meg az oltást, fizetett távollétet biztosítunk, emiatt nem kell szabadnapot kivenniük. Ezzel is támogatjuk munkavállalóink egészségét és azt, hogy mihamarabb visszatérhessünk a korlátozások nélküli életünkhöz.

mol saját fertőtlenítő felületre kézre

Eddig a MOL-csoport országaiban több mint 6,1 milliárd Ft-ot (csaknem 17,5 millió EUR) költöttünk védekezésre: elsősorban fertőtlenítő és eszközbeszerzésre, maszkokra, illetve a folyamatos tesztelésre. A pandémia első hulláma óta 6 millió maszkot, 14 millió kesztyűt, 170.000 liter fertőtlenítőszert és mintegy 300.000 tesztet bocsátottunk rendelkezésre. Emellett folyamatosak voltak a fertőtlenítő takarítások.

Fontos kiemelni, hogy ez az időszak fizikálisan és mentálisan is kihívások elé állít mindenkit. Ezért a STEP programunk keretében egészséges életmód tanácsadást és rendszeres gyümölcsellátást biztosítunk, STEP aktív programunk pedig a rendszeres testmozgás támogatásáról szól. A sportolást és a természetjárást a sporteszközök beszerzésével is ösztönözzük, és bízunk abban, hogy a járvány enyhülésével kisebb versenyeket is megrendezhetünk. Tavaly áprilisban indítottuk el Mental HYGI programunkat, amelynek keretében a kollégák szakemberekkel tudnak online konzultációt folytatni élethelyzeti, életvezetési vagy érzelmi nehézségeinkről.

A COVID megbetegedések után sajnos jelentkezhetnek poszt COVID tünetek. Ezzel kapcsolatban, hogyan támogatják a munkavállalókat?

Sajnos a mi kollégáink között is voltak COVID fertőzöttek. Szeretnénk őket a leghatékonyabban támogatni, hogy minél hamarabb visszanyerjék az egészségüket. Ezért COVID utáni szűrőcsomagot biztosítunk, ezzel is hozzájárulunk a kollégáink felépüléséhez.

Fotók, lead fotó: MOL, Pexels /Karolina Grabowska/

Oldalak