Mit tehetünk, ha karácsonykor kitör a balhé? – ezt javasolja a pszichológus

Egyáltalán nem ritka, hogy épp karácsonykor, a szeretet ünnepén robban egy hatalmas bomba a családban és a békés, meghitt ünnepen elszabadul a pokol. De vajon megelőzhető lenne? Vagy ha már nyakig ülünk a halászlében, akkor hogyan kezelhetjük jól a kialakult helyzetet?

Miért pont karácsonykor cirkuszolunk?

Sajnos sokan megfigyelhették már azt, hogy egész évben nem veszekszik egy család – talán azért, mert nem is találkoznak – de karácsonykor szinte mindig elszabadulnak az indulatok. Miért van az, hogy összegyűlünk a szeretet jegyében, szeretnénk együtt lenni és élvezni a békés, boldog pillanatokat, erre nekiállunk civakodni a vacsora asztal fölött?

A válasz egyik fele abban rejlik, hogy tegyük fel magunknak a kérdést: Milyen hangulatban megyünk a rokonokhoz? Vagy milyen kedvvel tartunk vendégséget? Ugyanis sokan a karácsonyt megelőző napokban, de akár már hetekben ezerrel pörögnek és munka mellett intézik a nagy bevásárlásokat, az ajándékok beszerzését, a sütést-főzést. Márpedig ezt nem sok embernek sikerül stressz nélkül kiviteleznie, főleg akkor, ha még a boltban is mindenki beleköt és oldalba könyökli. Így nem is olyan elképzelhetetlen, hogy testileg-lelkileg fáradtan megérkeznek egy vendégségbe, ahol kevés is elég a puskaporos hordó berobbanásához.

Másrészt, ahogy arra Gazdag Enikő pszichológus, pár- és családterapeuta rávilágított, valójában egész évben cipeljük a sérelmeinket. „Azok a problémák, amik amúgy is ott vannak, ilyenkor előjönnek és abban a pillanatban nem tudnak elmenekülni, hanem szembesülniük kell velük és foglalkozni azzal, hogy mi okozza a feszültségeket. Ez igaz a családokra, akik ritkán találkoznak az évben, azokra a párokra, akik egész évben a munkába vagy más elfoglaltságba menekültek és összevannak zárva karácsonykor. De ugyanúgy érvényes volt tavaly a covid miatti karantén időszakra is.”

Lapozz tovább, a cikk folytatódik!

leadkép, fotó: 123rf.com

Oldalak